1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Wordpress ile Blogger Arasındaki Fark – Profesyonel Web Sitesi mi? İşte Karşılaştırma

Wordpress ile Blogger Arasındaki Fark – Profesyonel Web Sitesi mi? İşte Karşılaştırma
0

Wordpress ile Blogger arasındaki fark nedir? Neden bu iki platform popüler olmuştur? Gerek Blogger gerekse Wordpress platformuna benzer birçok platform bulunmaktadır. Ancak en popüler olan iki platform bunlardır. Günümüzde bilgisayar ve internet sahibi olan herkes kolaylıkla web sitesi kurabilir. Bunun için kod dillerini bilmesine ve alıştırmalar yapıp çok uzun süren deneyimlerin kazanılmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Hazır platformları kullanarak kolaylıkla kendine özgü yepyeni bir web sitesi açabilir ve yayıncılık hayatına başlayabilirsiniz. Bu konuda dünyada en çok Wordpress platformu kullanılmaktadır. Dünya üzerindeki web sitelerin yaklaşık %30’u Wordpress platformuyla oluşturulmuştur.

Wordpress nedir ?

Wordpress, son derece gelişmiş ve kullanımı kolaylaştırılmış bir içerik yönetim yazılımıdır. Kısaca Wordpress için herhangi bir kodlama dilinin bilinmesine gerek kalmadan web sitesi oluşturmak için kullanılan bir platform olduğunu söyleyebiliriz. Wordpress platformunu kurmak son derece kolaydır. Basit, şık, sade, anlaşılır arayüzü ve sağladığı kolaylıklar sayesinde birçok kişinin ilk tercihi olan platformdur.

Wordpress platformunun avantajları nelerdir ?

Wordpress için ihtiyacınız olan her şey elinizin altındadır. Siz, alan adı ve sunucunuzu kiraladıktan sonra kısa bir süre içerisinde sunucunuzda Wordpress platformunu kurabilirsiniz. Ardından siteniz için binlerce temadan birini seçebilir ve kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan diğer her şey için yine binlerce eklentinin var olduğu Wordpress eklenti kütüphanesini kullanabilirsiniz. Wordpress’in avantajları hakkında özet geçmek gerekirse şu şekilde bir listeme yapabiliriz;

  • Kullanımı son derece kolaydır.
  • Kod bilgisine ihtiyacınız olmaz.
  • Geniş tema seçeneklerine sahiptir.
  • Geniş eklenti seçeneklerine sahiptir.
  • Güvenli ve hızlıdır.
  • Hemen hemen tüm kişiselleştirme seçeneklerine sahiptir.

Yeni bir web sitesi kurmak ve bunun için bir platform kullanmak istiyorsanız elinizdeki tek seçenek Wordpress yada Blogger değildir. Ancak web sitesi oluşturmak için en çok kullanılan platform Wordpress ile Blogger’dır. Tabi Wordpress platformu tarayıcı üzerinde çalışan wordpress.com ve gerçek anlamda profesyonel bir yazılım olarak kullanılan wordpress.org olmak üzere ikiye ayrılır. Bu içerikteyse aslında wordpress.org ile elde edilen Wordpress yazılımıyla ücretsiz bir hizmet olan Blogger kıyaslanıyor. Çünkü biri ücretsiz alanda en çok kullanılan seçenekken diğeri profesyonel alanda en çok kullanılan seçenektir.

Blogger nedir ?

Blogger, yıllar yıllar önce bağımsız kişiler tarafından kurulmuş ve internette tarayıcısı üzerinden ücretsiz kişisel internet sitesi kurmanıza olanak sağlayan bir hizmettir. Sonraki zamanlarda popüler olmasıyla Google tarafından satın alınmıştır. Aslında Blogger, birçok internet sitesinde blog açma hizmeti olarak tanımlanır. Ancak “blog sitesi” kavramının Türkçe içerisinde herhangi bir karşılığı bulunmamaktadır. Yani Türkçe dilinde blog ve buna benzer herhangi bir tanımlama bulunmamaktadır.

Blogger platformunun avantajları nelerdir ?

Eğer tasarım ve işlevsellik yönüyle çok kapsamlı bir internet sitesi istemiyorsanız, sadece kişisel bir site kurup içeriğinize odaklanmak istiyorsanız Blogger sizin için oldukça faydalı bir platformdur. Kullanması oldukça kolaydır. Son derece kısa bir sürede Blogger platformunun nasıl kullanıldığını öğrenebilir, sitenizi çok kısa bir sürede tasarlayabilirsiniz.

  • Hızlıdır.
  • Platformun kendisi ve içeriği tamamen ücretsizdir.
  • Kullanması diğer platformlara göre çok daha kolaydır.
  • Güvenlidir.

Blogger, tamamıyla ücretsiz olan bir platformdur. Sitenizi .blogspot.com alan adı uzantısıyla yayımlayabilir ve içeriklerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Size gerekli olan alan adresi ve depolama alanı ücretsiz bir şekilde Google tarafından veriliyor. Tarayıcınız üzerinde sitenizin nasıl görüneceğine dair ayarlamaları çok kısa bir sürede tamamlayıp sadece içeriklerinize odaklanabiliyorsunuz. Böylece hızlıca kendi kişisel sitenizi oluşturabiliyorsunuz.

Blogger’ın sunduğu ücretsiz .blogspot.com alan adı uzantısı dışında sıradan bir alan adresi de kullanabilirsiniz. Bunu için herhangi bir yerden alan adresi kiralayabilir ve sitenizin adresini o alan adresine yönlendirebilirsiniz.

Wordpress ile Blogger arasındaki fark nelerdir ?

Her iki platformda oldukça kullanışlıdır. Ancak wordpress.org daha çok profesyonel işler için kullanılan bir site ve yazılım platformudur. Benzer bir şekilde blogger.com sitesiyse internet üzerinden çok kapsamlı olmayan ve içerik bazlı olan kişisel internet siteleri için son derece kullanışlıdır.

Wordpress platformu profesyonel olmak isteyenlere hitap ettiği için daha çok kullanıcı sayısına sahiptir. Her iki platform hakkında bilgi sahibi olduğumuza göre şimdiyse Wordpress ile Blogger arasındaki fark nedir ? konusunu öğrenelim. Her iki platformun bir diğerine göre avantajlı ve dezavantajlı olduğu durumlar bulunuyor.

Kullanım alanı

Wordpress platformuyla gerçek anlamda profesyonel bir web sitesi kurabilirsiniz. İster güncel bilgi, haber, magazin, teknoloji, forum sitesi isterseniz bambaşka alanlarda yayın yapacak bir site kurabilirsiniz. Tamamen size özel alan adresiniz, e-postanız ve sunucunuzla özgün bir web sitesi kurabilirsiniz.

Blogger platformuyla size özel sıradan bir site kurabilirsiniz. Wordpress’de istediğiniz gibi bir web sitesi kurmanız Blogger platformu için imkansızdır. Blogger’ın kullanım alanı Wordpress’e göre oldukça kısıtlıdır. Tamamıyla yazı ve görselden oluşan sıradan bir internet sitesi kurmanıza imkan sağlar.

Kullanım kolaylığı

Her iki platformunda kullanımı son derece kolaydır. Ancak Blogger platformunun daha sade oluşu kullanım kolaylığı açısından Wordpress’den bile daha basittir. Tema ayarlaması ve tema yönetimi son derece basit olmakla beraber “ayarlar” seçenekleri ve içerik yönetimi de daha kolaydır.

Ancak Blogger’da eklentiler son derece kısıtlı olduğundan Wordpress’deki birçok işe yarayan fonksiyonlara sahip olamazsınız. Bu yüzden Blogger’ın sunmadığı imkanları kendiniz oluşturmanız gerekiyor. Yani kısaca Blogger kullanıcıları, Blogger’dan daha fazlasını isterlerse bunu kendileri yapmak zorundadır. Bu sebeple Html, Css ve Js dillerini kullanmaları gereklidir. Her ne kadar kodlama olmadan bir site oluştursanız da Blogger sayesinde bu üç dil hakkında bilgi ve tecrübe sahibi biri olabilirsiniz. Yada isterseniz tamamıyla Blogger imkanları içerisinde kendi sitenizi kurup hiçbir şekilde kod kullanmazsınız.

Ücret

Blogger platformunu hiç bir ücret ödemeden tamamen ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Wordpress platformunun kullanılabilmesi için alan adresi (domain) ve sunucu (hosting) kiralamanız gerekmektedir. Aynı zamanda Wordpress eklenti odaklı bir platformdur. Ücretsiz eklentilerin yanında işinize yarayacak bazı eklentilere de ücret ödemeniz gerekebilir.

Google indeksleme hızı

Birçok internet sitesi Blogger’ın Google hizmeti olduğu için Google arama motorunda daha avantajlı olduğunu söyler. Ancak bu kesinlikle yanlış bir bilgidir. Hem Blogger platformunu hem de Wordpress platformunu çok uzun bir süre boyunca kullandım. Google arama motorunun Blogger’da yazılan bir içeriği indekslemesi birkaç gün sürebiliyorken Wordpress’de sabah yazdığım bir içerik akşam vaktinde indeksleniyor.

Bu yüzden Google için Blogger’ın avantajlı olduğu iddiası gerçek değildir. Google arama motoru kullanıcı deneyimine dayanan bir arama motorudur. Kullanıcı deneyiminin iyi olacağını varsaydığı yada tespit ettiği sitenin sıralanan listenin en üstünde gösterir. Blogger ücretsiz bir platform olduğundan her çeşit site bu platformda mevcut olabilmektedir. Bu yüzden genelde üst sıralarda listelenmez.

Link yapısı

Bir web sitesinin link yapısı o sitenin içerikleri için çok önemlidir. Çünkü link yapısı da içeriğinizin seo uyumluluğunu etkiler. Örneğin ornek.com/icerik olarak gözüken bir link yapısı seo uyumluyken ornek.com/06/20/icerik olarak gözüken bir link yapısı tam anlamıyla seo uyumlu değildir.

Wordpress platformunda link yapısı seo uyumlu olacak şekilde ayarlanabiliyorken Blogger platformunun pekte seo uyumlu bir link yapısına sahip olduğunu söyleyemeyiz. Wordpress’de link yapısı için alan adresiyle içerik isminin yan yana gelmesi sağlanabilmektedir. Ancak Blogger’da link yapısı arşivleme üzerine kuruludur. Kısaca her iki platformun link yapısı aşağıdaki gibidir.

  • Wordpress: ornek.com/turk-bayragi (Seo için en doğru link yapısı)
  • Blogger: ornek.com/06/20/turk-bayragi.html

Google Adsense uyumluluğu ve para kazanma

Birçok reklam yayımlama hizmeti ücretsiz platformlarla uyumlu değildir. Bu yüzden Blogger ve diğer ücretsiz platformlarda reklam yayımlayıp para kazanma olasılığı düşüktür. Ancak Google Adsense hizmeti hem Wordpress hem de Blogger platformuyla uyumludur.

Ancak Blogger platformunda reklam birimlerinin nerelerde gösterileceği konusunda çok fazla bir seçenek bulunmamaktadır. Bu yüzden reklam yayımlama konusunda Wordpress’in daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Aynı zamanda hem reklam gösterim istatistiklerinin hem de tıklanma oranının Wordpress platformunda daha yüksek tutulabileceğini kendi deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim.

Çeşitlilik

Blogger için çok fazla bir eklentinin söz konusu olmadığını söylemiştik. Ancak Wordpress platformu için eklentiler konusunda oldukça fazla seçenek bulunmaktadır. Zaten Wordpress’i bu kadar popüler yapan şeylerden biride eklenti çeşitliliğinin zengin oluşudur. Bu eklentileri kullanarak sitenizde forum açabilirsiniz. Seo durumunuzu gerçek zamanlı görebilirsiniz. Sitenizde üyelik sistemi oluşturabilirsiniz. Görsel açıdan sitenize birçok zengin içerik ekleyebilirisiniz.

Blogger kullanıcıları için tüm bu avantajların hiç biri söz konusu değildir. Aynı zamanda Blogger platformu tema konusunda da son derece kısıtlı seçeneklere sahiptir. Uzun bir süredir Blogger platformunda aynı temalar bulunmaktadır. Herhangi bir yeni tema çalışması ve geniş bir teme güncellemesi yayımlanmamaktadır.

Wordpress ile Blogger Arasındaki Fark - Profesyonel Web Sitesi mi? İşte Karşılaştırma

Wordpress ile Blogger Arasındaki Fark - Profesyonel Web Sitesi mi? İşte KarşılaştırmaWordpress ile Blogger Arasındaki Fark - Profesyonel Web Sitesi mi? İşte KarşılaştırmaWordpress ile Blogger Arasındaki Fark - Profesyonel Web Sitesi mi? İşte KarşılaştırmaWordpress ile Blogger Arasındaki Fark - Profesyonel Web Sitesi mi? İşte Karşılaştırma

Bilgireis.com kurucusu.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir