1. Anasayfa
  2. E-Devlet

TC Kimlik no ile Rapor Parası Sorgulama

TC Kimlik no ile Rapor Parası Sorgulama
rapor parasi sorgulama
11

Türkiye Cumhuriyeti 11 haneli kimlik numarası ile rapor parası sorgulama işleminin birkaç yöntemi vardır. E-devlet sistemi üzerinden, PTT ve telefon ile sorgulama yapılır.

Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

  • ALO 170 aracılığıyla SGK tarafından kimlik numaranıza yatırılan rapor paranızın durumunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca ÇSGB (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı),SGK(Sosyal Güvenlik Kurumu),İŞKUR ve MYK(Mesleki Yeterlilik Kurumu) ile bilgileri bu sabit hattan edinebilirsiniz.
  • E-devlet sistemine TC kimlik numaranız ile giriş yaparak arama butonuna iş göremezlik geri ödeme yazarak aratıp veya aşağıda yer alan butona tıklayarak rapor parası sorgulama işlemi yapabilir ve dokümanlarınıza erişebilirsiniz.
  • SGK’nın yaşadığınız il veya ilçe numaralarını arayarak iş göremezlik ücretinizi rapor parası sorgulama işlemini yapabilir veya size en yakın şubeye gidip ilgili memurla iletişime geçebilirsiniz.
  • Size en yakın PTT şubesine gidip TC kimlik numaranız ile rapor paranızın durumunu öğrenebilirsiniz.

Rapor paranızın adınıza yatırılıp yatırılmadığını bu yöntemlerle öğrenebilirsiniz. Size en yakın PTT şubesine gidip kimliğiniz ile birlikte adınıza yatan parayı çekebilirsiniz.

Rapor Parası Nedir? 

İş Göremezlik raporu, sigortalı çalışan bir işçinin, hastalık, kaza, doğum gibi istirahat gerektiren durumlarda SGK tarafından görevlendirilmiş olan hastane veya uzman hekim tarafından verilen belgede yazan süre, geçici istirahat etme süresidir.

Rapor parası ise hekim tarafından verilen belgeye sahip olan kişilerin iş göremezlik süresince Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ücrettir.

Kimler Rapor Parası Alabilir?

Mesai saatleri içerisinde iş kazası yaşayanlar, hamile çalışan anneler, doğum yapanlar, meslek hastalığı ile başvuranlar, istirahat gerektiren bir hastalık yaşayanlar rapor parası alma hakkına sahip olup gerekli kurumlara başvuru yapabilirler.

Alınan raporun uzman doktor tarafından verilmesi, geçici göremezlik rahatsızlıklarından birinin yaşanması, rapor tarihinden bir yıl öncesinde 90 prim gününün ödenmiş olması gibi koşullar sağlandığında rapor paranızı alma konusunda herhangi bir engel ile karşılaşılmayacaktır.

Alınan raporun 5 gün içerisinde işverene teslim edilmesi gereklidir. Sonrasında işveren kuruma bildirip, kurum gerekli şartları değerlendirip süreci başlamaktadır. İş göremezlik için ödenecek tutar hesaplanıp rapor sahibinin adına yatırılır.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

SGK’ya bildirilen rapor işleme alındıktan sonra ödenek en fazla 2 hafta içerisinde adınıza yatırılır. Ancak rapor gün sayısı kaç olursa olsun yatırılacak para raporun üçüncü gününden itibaren hesaplanır. Bir ya da iki günlük verilen istirahat raporlarında iş göremezlik parası ödenmeyecektir.

Rapor Parasının Hesaptan Çekilme Süresi Nedir?

İş kazası, doğum, istirahat gereken durumlarda verilen iş göremezlik ödeneği adınıza yatırıldıktan sonra 2 ay içerinde çekilmelidir. Rapor parasının PTT kurumlarından çekilmediği takdirde Sosyal Güvenlik Kurumuna geri iadesi gerçekleşir.

Bu yüzden rapor parası alacak kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus adına yatırılan paranın 2 ay içinde çekilmesidir.

Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

Diğer husus ise adınıza yatırılacak olan paranın ne kadar olacağıdır. Geçirilen hastalık nedeniyle uzman doktor tarafından verilen rapor 3 gün ise SGK tarafından bir günlük ücret adınıza yatırılır.

Rapor parası hesaplamak için üç aylık(doksan günlük) brüt gelir son üç aylık(doksan günlük) prim gününe bölünür. Çıkan sonuç hastane veya uzman doktor tarafından verilen raporun gün sayısı ile çarpılarak ödenecek tutar hesaplanır. Eğer hasta ayakta tedavi olmuş ise son çıkan sonuç 2 ile çarpılıp 3e bölünür. İşlemler sonunda adınıza yatırılacak tutarı hesaplamış olursunuz. 

Bilgireis.com kurucusu.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (11)

  1. Rapor parası hakkında herkes ne düşünüyor? Tartışalım mı? Fikirlerinizi merak ediyorum!

  2. Bu rapor paraları konusu gerçekten karmaşık, herkesin fikri ne? Tartışalım mı?

  3. Bu rapor paraları ne zaman gelecek ya, hep mi böyle bekleyeceğiz? Tam bir karmaşa!

    • 12/02/2024

      Her zaman aynı şikayetleri dinlemekten sıkılmadın mı? Sabretmeyi öğren, dünya senin etrafında dönmüyor. Paralar ne zaman gelecek diye sürekli yakınanların, çözüm arayanların ve adımlar atanların yanında yer almayı deneyebilirsin. Karmaşa değil, çözüm odaklı hareket etmeyi tercih et!

  4. 09/01/2024

    Rapor parası almak zor mu? Neden bazıları alırken bazıları almıyor? Tartışalım!

    • 09/01/2024

      Herkesin rapor parası alma hakkı var, bu konuda ayrım yapmak kabul edilemez. Eğer bazıları alırken bazıları almıyorsa, bu adaletsizliğin nedenini sorgulamak gerekir. Tartışmak yerine çözüm üretmeliyiz. Adalet herkes için geçerlidir.

  5. 23/11/2023

    Rapor parası ne zaman yatar konusunda farklı görüşler var mı acaba? Tartışmaya açık bir konu gibi duruyor.

  6. E devlet, bu devletin en iyi getirisi hayatimizi kolaylaştırıdi. Bu konuyu açtığınız içinde size teşekkür ederim

  7. 03/09/2022

    E devlet üzerinde görebiliyor olmamız büyük kolaylıkmış çok teşekkürler

  8. 26/08/2022

    E devlet üzerinde görebiliyor olmamız büyük kolaylıkmış eskiden para gelir PTT de beklerdi hiç haberimiz olmazdı çünkü geldiğinden hatta bı ara ben banka kartıma otomatik talimat vermiştim PTT gitmemek için öyle daha büyük kolaylık oluyor

  9. 26/08/2022

    E devlet üzerinde görebiliyor olmamız büyük kolaylıkmış eskiden para gelir PTT de beklerdi hiç haberimiz olmazdı çünkü geldiğinden

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir