Emzirme ödeneği olarak da bilinen süt parası SGK dahilinde SSK’lı bir şekilde çalışmakta olan kişilerin çocuk sahibi olmaları halinde ödenen ödeneği ifade etmektedir. Süt yardımı anne ve bebeklerin temel gereksinimlerini karşılamak amacıyla verilmektedir. Süt yardımı tutarı bebek sayısına göre artmaktadır. Yalnızca bir kez olacak şekilde annelere verilen sosyal yardım olan süt yardımı bebeklerin doğduğu andan itibaren bebek 5 yaşına gelene dek alınabilmektedir. Bebeklerin yaşının dolmasına rağmen süt parası başvurusu gerçekleştirmeyen anneler söz konusu bebeğe ilişkin süt parası alma hakkımı kaybetmektedir.
Gerekli şartları sağlayarak başvuru gerçekleştiren ve başvuruları onaylanan anneler başvurularının sonrasında 15 gün içerisinde ödeneği çekebilmektedir. Ödeneklerini PTT şubesi veya PTT mobil uygulamaları aracılığıyla para çekilebilmektedir. Süt parası başvurusunda bulunan annelere bir kez olacak şekilde emzirme ödeneği olarak 202 TL verilmektedir. Süt parası ödememeleri her ay ödenirken her ayın 8’i ve 14’ü arasında yatırılmaktadır.
Süt Parası Sorgulama
Süt parası sorgulama işlemi TC kimlik numarası ile gerçekleştirilmektedir. Süt parası sorgulaması işlemi e- devlet sistemi veya Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir. E-devlet sisteminden gerçekleştirecekleri sorgulama işlemlerinde www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden e- devlet sistemine giriş yaparak gerçekleştirebilmektedir.
Süt Parası Başvurusu ve Şartları
Süt başvurasında bulunmak isteyen kişilerde aranılan şartların ilki kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.
Emekli sandığı dahilindeki annelere süt parası ödeneği ödemesi gerçekleştirilmezken bağ- kur ve SSK dahilindeki annelere ödeme gerçekleştirilmektedir.
Bir annenin süt parasından yararlanabilmesindeki ilk şart doğumun gerçekleşerek bebeğin hayatta olması gerekmektedir.
Annenin doğum iznine ayrılmasından önce son 1 sene de çalışmaya başlamış olması, doğum izni öncesinde son 3 aylık periyottaki bütün SSK primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir.
Annenin doğum izni boyunca başka işte çalışmaması gerekmektedir.
Süt parasına başvurular anneler ve babalar tarafından gerçekleştirilebilmektedir. Ancak anne ve babalarda aranan şartlar değişkenlik göstermektedir.
Süt başvurusu gerçekleştirilebilmesi için çalışma kriteri iki temel noktada kriter halinde değerlendirilmektedir. Bunlardan ilki annenin sigortalı bir biçimde çalışıyor olmasının gerekliliğinden ileri gelmektedir. Aksi halde annenin çalışmaması halinde babanın sigortalı bir biçimde çalışması gerekmektedir. Aynı zamanda çalışan annenin devlet memuru olması halinde ödenek kişinin çalıştığı kurum tarafından ödenmektedir. Bu noktada dikkat edilecek en önemli nokta ise süt parası ödeneğinden hem anne hem de baba yararlanamamaktadır. Annenin çalışması halinde ödenek anneye verilirken annenin çalışmaması halinde sigortalı bir şekilde çalışan babaya ödenek verilmektedir.
Başvuru ve ödeme sürecinde herhangi bir maddi kriter değerlendirilmesi gerçekleştirilmeksizin başvuruda ihtiyaç duyulan bütün kriterlerin sağlanması halinde ödeme gerçekleştirilmektedir.
Erkeklerde aranılan şartlar;
- İlk olarak hiçbir yerde çalışmaması,
- SSK’lı olarak çalışması
- Başvuracak olan kişinin 120 gün süreli olarak prim ödemesinin doğumdan gerçekleşmesinden daha önce gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
Annelerde aranılan şartlar;
- Anne adayının SSK’lı bir şekilde çalışması,
- Doğumun ardından bebeğin sağ olması,
- Başvuruda bulunacak olan annelerin doğumun öncesindeki 1 sene öncesindeki süreçte 120 günlük prim ödemesinin kontrol edilmesi şeklinde olmaktadır.
Süt parası başvurusu yapacakların başvuru yapacakları kuruma talep dilekçesi vermelerinin şartı ortadan kaldırılmış olması nedeniyle doğum raporu doğrultusunda otomatik bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Doğumun gerçekleşmesinin ardından gerekli belgeler, doğum belgeleri hastane tarafından hazırlanarak belge ve talepler iletilmektedir. Ancak hastanede doğum gerçekleştiremeyen annelerin gerekli belgeleri kendilerinin iletmesi gerekmektedir. Bebeğin kimliğinin fotokopisi, doğum belgesi ve annenin kimlik belgesi fotokopisinin postayla konuyla ilgili kuruma göndermeleri gerekmektedir.
Süt parası meselesi ne karmaşık ya! Başvuru süreci çok karışık gibi duruyor.
Bu süt parası olayı neyin nesi ya, herkes mi alıyor bunu? Şaşırdım valla.
Senin haberin yok mu yoksa? Evet, birçok insan bu süt parası olayından haberdar ve faydalanıyor. Araştır, bilgi edin. Şaşıracağın daha çok şey var!
Süt parası hakkında ne düşünüyorsunuz? Başvuruya değer mi, sorgulamalı mıyız?
Süt parası için başvurmak zor mu? Sorgulamak karmaşık mı? Görüşleriniz neler?
Bu süt parası olayı ne kadar karışık ya, herkes farklı bilgi veriyor!
Bu süt parası işi neyin nesi ya? Başvuru süreci çok karışık gibi duruyor.
Ben de merak ediyorum, süt parası nedir gerçekten? Başvuru yapmalı mıyız acaba?
Bu süt parası olayında ne kadar karmaşık bir sistem var ya, anlamak imkansız!
Aynen öyle! Tam bir baş ağrısı. Kimin ne kadar alacağı belli değil, herkes farklı bir şey söylüyor. Bu sistemde kaybolmak kaçınılmaz gibi görünüyor. Ne zaman düzelir, bilemiyorum. Tam bir kaos!