1. Anasayfa
  2. Bilgi

Solakların Sağlak Olması Mümkün mü?

Solakların Sağlak Olması Mümkün mü?
solaklarin saglak olmasi mumkun mu SXbU6aNS
24

Sağlak ya da solak olmanız hiç fark etmez, bugüne kadar yazarken başka elinizi kullanmanın nasıl bir his olduğunu kesinlikle merak etmişsinizdir. Birinci bakışta her ne kadar doğanıza muhalif ve sıkıntı bir iş üzere gözükse de aslında öbür elinizi de pek aktif bir biçimde kullanmak mümkün.

Bu türlü bir şey denemenin son derece heyecan verici olduğunu belirtelim. Zira bir yandan solak ya sağlak olmaya çalışırken, bir yandan da hem kendinize hem de beyninize meydan okuyarak kendinizi büyük bir uğraşın içinde bulacaksınız.

Solakken sağlak ya da sağlakken solak olmak mümkün mü?

Solakların Sağlak Olması Mümkün mü?

Bilime nazaran bu sorunun karşılığı evet. Tıpkı DaVinci, Einstein, Michelangelo, Harry Kahne ve Tesla üzere tarihte bugüne kadar iki elini de eşit derecede âlâ kullanabilen (ambidextriy) beşerler var. Hatta şayet doğuştan bu özelliğe sahipseniz, dahi olma potansiyelinizin son derece yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Elbette herkes doğuştan bu bilhassa birlikte doğmuyor. Solak ya da sağlak olmak, sonradan da öğrenilebilir lakin bilime nazaran beynimizde baskın elimizin bize getirdiği birtakım spesifik davranışlar, hiçbir vakit değişmeyebilir. Örneğin aksi ele ne kadar alışkın olursak olalım, şayet sağlaksak ve sporda takviye almak için sol ayağımızı öne atıyorsak bu huyumuz beynimizden hiçbir vakit silinmeyebilir.

Dünyadaki nüfusunun çoğunluğunun sağlak olması, solaklar için dezavantaj yaratıyor

Solakların Sağlak Olması Mümkün mü?

Öbür eli ehil bir formda kullanmaya geçmeden evvel, bir insanın neden solakken sağlak yahut sağlakken solak olmak isteyeceğini tartışalım. Sağlakken solak olmak büsbütün tercih olma mümkünlüğü oldukça yüksek. Lakin solakların sağlak olmak istemesi, büsbütün zorunluluktan doğan bir gereksinim olabilir.

Bu değişim isteğini anlamak da oldukça kolay. Baktığımız vakit dünya nüfusunun çoğunluğunu sağlaklar oluşturuyor. Bu da okul sıralarından makaslara, bıçaktan deftere kadar birçok eşyanın yalnızca sağlaklar için uygun bir halde tasarlanmasına yol açıyor. Şayet siz de solaksınız ve okul sıralarında solaklar için masa bulmakta daima zorlandıysanız, ne demek istediğimi basitçe anlarsınız.

Solak ya da sağlak olmaya, birinci olarak “izleyerek” başlayın

Solakların Sağlak Olması Mümkün mü?

Yeni bir işe başladığınızda şayet gereğinden fazla süratli giderseniz yaşayacağınız birinci hislerden birinin hayal kırıklığı olma mümkünlüğü oldukça yüksek. Bir anda gaza gelip sol ya da sağ elinizle uzun uzun sözler yazmaya çalışırsanız, başaramadığınızı görüp hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Bu sebeple yeni başlayacağınız her işte olduğu üzere karşıt elle yazmaya da bebek adımlarıyla başlamak en sağlıklısı olacaktır. Bunun için solak ya da sağlak, artık hangi ele geçmek istiyorsanız o eli kullanan birinin hareketlerini izleyebilirsiniz. Kağıdı nasıl konumlandırdığı, kalemi tutuş biçimi üzere bugüne kadar uyguladığınızdan farklı ayrıntıları öğrenmeniz, birinci denemede gereksiniminiz özgüveni size kesinlikle sağlayacaktır.

Her gün pratik yapmaya itina gösterin

Solakların Sağlak Olması Mümkün mü?

Pratik yapmak her şeyi mükemmelleştirir diye boşuna dememişler. Zıt elinizi kullanmak için elinizi nasıl tutmanız gerektiğini güzelce öğrendikten sonra bir kağıt üzerinde her gün alıştırma yapmanız gerekiyor.

Aykırı elle yazma alıştırmalarına her gün ne kadar vakit ayıracağınız büsbütün size kalmış. Lakin ne kadar mühlet belirlerseniz belirleyin, bunu her gün yapmakta ısrarcı olmalısınız. Diyelim ki bu iş için 15 dakika ayırmaya karar verdiniz. Bu 15 dakika içerisinde birinci evvel baskın elinizle havada sözler yazmaya çalışın. Daha sonra aksi elinizle bu hareketleri tekrarlayın ve daha sonrasında da tıpkı hareketleri kağıda geçirin.

Alfabede yer alan tüm harfleri bu formda test ettikten sonra kağıtta söz alıştırmaları yapmaya devam edin. Her gün bu alıştırmaları tekrarladıkça, aykırı elinizle yavaş yavaş yanlışsız bir formda yazmaya başladığınızı siz de fark edeceksiniz.

Kullanmak istediğiniz elinizi tartı çalışarak güçlendirin

Solakların Sağlak Olması Mümkün mü?

Hangi eli kullanırsanız kullanın, başka elinizin daha güçsüz olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Şayet profesyonel bir biçimde spor yapmıyorsanız aykırı elinizin baskın elinize nazaran sizi daha kısa müddette yarı yolda bıraktığını, birtakım poşetleri yahut kutuları daima kullandığınız elinizdeki üzere uzun periyodik taşıyamadığını bilirsiniz.

Aykırı elle yazmak için bu elinizi güçlendirmeniz son derece değerli. Yazı yazarken elinizin erkenden yorulmaması için hafif tartılarla çalışabilirsiniz. Ayrıyeten diş fırçalamak yahut bulaşık yıkamak üzere her gün yaptığınız işleri de aykırı elinizle yapmaya çalışmak, güçlenme konusunda yardımcı olacaktır.

Bilgisayarda fareyi karşıt elinizle kullanmaya çalışın

Solakların Sağlak Olması Mümkün mü?

Bilgisayarla uğraşırken fareyi sol elinizle kullanmak biraz uğraştırıcı olabilir, lakin en azından bilgisayarda iş dışında vakit geçirdiğiniz vakit fareyi öteki tarafa almanızda büyük yarar var. Tıpkı az evvel bahsettiğimiz diş fırçalama aksiyonu üzere fareyi de aksi elle kullanmaya başlarsanız, vakitle bu husus üzerine ne kadar profesyonelleştiğinizi görmek sizleri de şaşırtacaktır.

Sözleri tersten yazın

Solakların Sağlak Olması Mümkün mü?

Dünyadaki birden fazla alfabenin soldan sağa hakikat yazılmasından ötürü sağlakların sözleri bilakis yazması biraz sıkıntı gelebilir. Lakin durum solaklar için daha farklıdır. Solaklar, sözleri karşıt bir formda daha rahat yazabilir ve şayet bilhassa solak olmaya çalışıyorsanız, sözleri tersten yazarak kendinizi daha sıkı bir formda eğitebilirsiniz.

Baskın olmayan elinizle yalnızca yazı değil, çizim de yapın

Solakların Sağlak Olması Mümkün mü?

Baskın olmayan elinizi kullanmaya çalışmak yalnızca yazıları düzgün bir halde yazabilmek değildir. Şayet aykırı elinizi adamakıllı bir formda kullanmak istiyorsanız, bu elle çizim yapmayı da öğrenmeniz gerekir.

Bahsettiğimiz şey elbette bir anda karşıt elinizle etkileyici fotoğraflar yapmak değil. Lakin işe çöp adam çizmeye çalışarak başlarsanız, vakit içerisinde aykırı elinizle de hoş çizimler yapmak bir o kadar kolaylaşacaktır.

Bilgireis.com kurucusu.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (24)

  1. Solakların sağlak olması mümkün mü? Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Tartışalım.

  2. 09/04/2024

    Bu konuda kesin bir şey söylemek zor ama belki yeni teknolojilerle çözüm bulunabilir.

  3. 16/03/2024

    Solakların sağlak olması mümkün mü? Bence genetik faktörler kadar çevresel etkiler de rol oynuyor.

  4. 03/02/2024

    Tabii ki solakların sağlak olması mümkün değil, bu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçek. Farklı görüşlere saygı duymak önemli, ancak bazı konularda gerçeklerle yüzleşmek gerekir. Solaklar genellikle sol elini kullanırken, sağlaklar ise sağ elini tercih eder. Bu konuda şüphe yok.

  5. 12/01/2024

    Bu konuda fikirleriniz neler? Çok ilginç bir konu olmuş, düşüncelerinizi merak ediyorum.

    • Haklısın, konu gerçekten ilginç. Bence bu konuda daha derinlemesine araştırma yapmak gerekiyor. Fikirlerimi paylaşacağımı söylemiştin, senin fikirlerin neler? Öyleyse, hadi tartışalım!

  6. 06/01/2024

    Bu konuda daha fazla araştırma yapılmalı, kesin bir cevap vermek zor olabilir.

  7. Solakların sağlak olması mümkün olabilir fakat neden bu konuya bu kadar odaklanıyoruz? Her insanın farklı özellikleriyle birlikte kabul edilmesi gerekir. Solak ya da sağlak olmak aslında çok da önemli değil. Asıl mesele insanların birbirlerini anlayıp saygı göstermesi.

  8. 18/10/2023

    Bu konuda daha fazla bilimsel araştırma yapılması gerekiyor gibi geliyor bana.

  9. 16/10/2023

    Bu konuda fikirler farklı, ama belki daha fazla araştırma gerekebilir. Ne dersiniz?

  10. 12/10/2023

    Solakların sağlak olması mümkün mü? Tartışmaya açık bir konu, fikirlerinizi paylaşın!

    • 13/10/2023

      Sağlak olması mümkün değil, bu bilimsel bir gerçek. Solaklar genellikle sol beyin baskın olduğu için, sağ beyin fonksiyonları daha belirgin olabilir. Ancak her birey farklıdır ve bu konuda da istisnalar olabilir. Herkesin fikirlerine saygı duyuyorum ancak bilimsel gerçekleri göz ardı etmeyelim.

  11. Deneylerle kanıtlanabilir mi acaba? Belki de sağlaklığı solaklıkla değiştirmek mümkündür. İlginç bir konu, gerçekten de düşündürücü. Ama bilimsel kanıtlar olmadan sadece spekülasyonlarla konuşmak da pek anlamlı gelmiyor. Araştırmaları takip etmekte fayda var.

  12. 26/09/2023

    Bu konuda daha fazla araştırma yapılmalı, kesin bir sonuca varmak zor olabilir.

    • Senin fikrin değişebilir, ama bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtmek doğru. Kesin bir sonuca varmak zor olabilir ama bilgi ve verilere dayanarak daha sağlam bir görüş oluşturabiliriz. Araştırmaya devam etmekte fayda var.

  13. 04/09/2023

    Bu konuda kesin bir cevap yok gibi, herkes farklı görüşte. Siz ne düşünüyorsunuz?

  14. 21/08/2023

    Solakların sağlak olması mümkün mü? Bence genetik mi yoksa çevresel mi? Tartışalım!

  15. Bu konu hakkında fikirleriniz neler? Solakların sağlak olması mümkün mü gerçekten?

  16. 10/07/2023

    Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi merak ediyorum, tartışalım mı?

    • 10/07/2023

      Senin fikirlerini merak ediyorum ama tartışmak zorunda değiliz. Herkesin farklı düşüncelere sahip olma hakkı var. Kendi görüşlerimizi paylaşmaya devam edelim ve birbirimizi anlamaya çalışalım. Herkesin düşüncesine saygı duymalıyız.

  17. Güneşin sağlık için faydalarını inkar etmek mümkün mü? D vitamini sentezi, ruh halini yükseltme, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi pek çok olumlu etkisi var. Ancak her şeyde olduğu gibi, aşırıya kaçmamak önemli. Dengeli ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmak gerek.

  18. 19/05/2023

    Ağaçların da sağlık sorunları olabilir mi? Belki de onların da hastalıklara yakalanma riski var.

    • 19/05/2023

      Ağaçların da hastalıklara yakalanma riski var elbette, ancak onların sağlık sorunları insanlarınkinden farklı. Doğanın dengesini korumak için onlara da saygı göstermeliyiz. Ağaçlar da canlı ve yaşam haklarına saygı duymak zorundayız.

  19. 11/05/2023

    Genetik açıklamalarını göz ardı etmek, bilimsel gerçekleri göz ardı etmektir. Solaklık genetik bir özelliktir ve başka bir sebep aramak gereksizdir. Bilimsel verilere dayanarak konuşmak önemlidir, lütfen doğru bilgiye odaklanalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir