1. Anasayfa
  2. Bilgi

SINAVLARA GİRMEDEN ÖNCE OKUNABİLECEK DUALAR

SINAVLARA GİRMEDEN ÖNCE OKUNABİLECEK DUALAR
img 612014d976180
20

Öğrenciler eğitim hayatları boyunca hatta sosyal hayatları ve iş hayatları içerisinde de farklı statülerdeki bireylerin aşmaları gereken sınavlar olur. Okul sınavları, lise, üniversite, yüksek lisans sınavları, ehliyet sınavları, kurs sınavları gibi hayatın her alanında sınavlarla karşılaşabilirsiniz. Bireyin üzerine düşen önce fiili dua olarak çalışmaktır. Sonrasında ise kavli dualarla bu çalışmaları destekleyerek Yüce Allah’tan çalışmalarının karşılığının hayırlı olmasını istemektir.

Dua bu bakımdan fiili ve kavli olarak iki kısma ayrılır. Hangi alanda olursa olsun başarılı olmak için bu iki kısmın hakkının verilmesi önemlidir. Fiili dua olmadan kavli dua eksik kalacağı gibi kavli dua olmadan da fiili dua eksik kalır. Büyük emekler harcayarak hayallerini gerçekleştirmek isteyen bireyler sınav öncesinde kavli dua ile de çalışmalarını tamamlayabilir. Dua okuyarak sınav kaygısını azaltmak ve kendine güveni perçinlemekte söz konusudur. Sınav için okunabilecek duaları şu şekilde sıralayabiliriz:

1.) Rabbi Yessir Duası: (Rabbi Yessir ve la tüasir, rabbi temmim bil hayr.) Bu dua işlerinizi kolaylaştırmak için okunabilecek, kolayca ezberlenerek dilde alışkanlık yapabilecek bir duadır. Okunduğunda ferahlık ve rahatlık getiren bu dua, Allah’tan yardım dilemek için yapılır. Sınava giren çocukların rahatlıkla öğrenip okuyabileceği bir duadır.

2.) Kalem Suresi: Kur’an-ı Kerimde 29. Cüzde yer alan Kalem suresi bazı kaynaklarda belirtildiği üzere zalimin zulmüne karşı, fesatçıların fesadına karşılık okunabilir. Bunlar dışında:

  • Zalimin zulmünden korunmak için okunabilir.
  • Şerli durumlardan korunmak için okunabilir.
  • İstenilen şeye nail olmak için 10 defa okunarak dua edilebilir.
  • Sınavda başarılı olmak için ilk 5 ayeti okunabilir.
  • Sınava girecek öğrencinin kalemine 1,3 ya da 7 kez okunabilir.
  • Yara ve çıbanlara karşı 7 kez okunabilir. Böyle bir niyet için okunurken 20. Ayet 7 kere tekrarlanabilir.

3.) Salatı Tefriciye (Nariye): Herhangi bir işinizin hayırla neticelenmesi için 4444 defa salat-ı tefriciye okunabilir. Bu dua peygamberimize yapılan bir salat-u selamdır. Peygamberimize salat-u selam getirmek ömür boyunca her Müslümanın görevidir. Salat-ı tefriciye de makbul dualar arasındadır. Sınava girilecek gün ise 70 defa salat-ı nariye okunarak dua edilebilir.

4. Fetih Suresi: Fetih suresi Peygamberimizin hadislerinde çokça yer alan bir suredir. Bir hadis-i şeriflerinde Fetih süresinin dünya ve içindeki her şeyden daha hayırlı olduğunu buyurmuştur. Fetih süresinin dua niyeti ile okunabileceği bazı yerler şöyledir:

  • Duaların kabulü içinde günde 7 kez okunabilir.
  • Her gün bir kere okunduğunda kötülüklerden ve zararlardan korunulabilir.
  • Zor durumda olanlar Cuma gecesinde 2 rekat nafile namaz ardından 11 defa Fetih Suresi okunabilir. Ayrıca 41 defa salat-ı tüncina okunarak zor durumdan kurtuluş için dua edilebilir.
  • Savaş halinde okuyan askerler düşmana karşı zafer kazanabilir. Sabah namazının ardından 1001 Fetih Suresi cemaat olarak okunarak ordunun muzaffer olması için dua edilebilir.
  • Sınav öncesinde Fetih Suresi okunarak başarı için dua edilebilir. İstenildiği kadar okunabilir.

Dua etmenin de bir adabı vardır. Duaya başlamadan önce Yüce Allah’a hamdü senalar okunur. Ardından Peygamberimize salatü selamlar okunur. Sonrasında abdestli bir şekilde kıbleye dönerek duanızı yapabilirsiniz. Kur’an-ı Kerim’de pek çok yerde Yüce Allah (c.c) nasıl dua edileceğini de öğretmektedir. Ayetlerdeki makbul dualar ile niyetlenerek dua etmek, adabına uygun bir şekilde Yüce Allah’tan niyazda bulunmak olacaktır. Unutulmamalıdır ki, her dua kabul edilir. Önemli olan hayırlısını istemektir.

Bilgireis.com kurucusu.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (20)

  1. 09/04/2024

    Duaların sınav sonuçlarına etkisi var mı? Tartışalım mı, yoksa tesadüf mü diyorsunuz?

  2. Bu duaların etkisi gerçekten var mıdır yoksa sadece inanç meselesi mi? Tartışalım!

    • Tabii ki duaların etkisi var! Inanmayanlar için belki sadece inanç meselesi gibi görünebilir, ama duaların insanı pozitif enerjiyle doldurduğuna inanıyorum. Deneyip görmeden yargılamak doğru olmaz, bir şans vermek gerek. Tartışabiliriz, ama deneyimleyerek fikir sahibi olmak daha değerli.

  3. 29/03/2024

    Ne yazık ki duaların sınav sonuçlarını etkileyebileceğine inanmıyorum. Bilimsel açıklamalar var mı acaba?

  4. Duaların sınav sonuçlarına etkisi var mıdır? Tartışalım. Fikirlerinizi paylaşın!

    • 23/03/2024

      Duaların sınav sonuçlarına etkisi olduğunu düşünmek safdilliktir. Gerçek başarı için çalışmak ve emek harcamak gerekir. Dualar sadece destekleyici olabilir ancak sonucu belirlemez. Gerçekçi olalım ve gerçekçi çözümler arayalım. Teşekkürler.

  5. 15/03/2024

    Duaların sınav performansını etkileyebileceğine inanan var mı? Tartışalım!

  6. 12/03/2024

    Sınavlarda dua etmek yerine çalışmak daha mantıklı. Dualarla sınav kazanılmaz, emek ve çalışma gereklidir. Gerçekçi olalım, dua etmek yerine kitap açmak daha etkili olacaktır. Çalışmak her zaman kazandırır, dua ise belirsizlikten öteye gitmez.

  7. Tabii ki duaların etkili olduğuna inananlar da var, ancak bilimsel açıdan bakarsak placebo etkisi oldukça mümkün. Ancak insanların inançlarını ve dualarını küçümsememek gerekir. Herkesin inancına ve deneyimlerine saygı duymalıyız.

  8. 27/01/2024

    Duaların sınav sonucunu etkileyebileceğine inanmak mantıklı mı? Tartışalım!

  9. Duaların sınav sonucunu etkilediğine inanıyor musunuz? Tartışmaya açık bir konu!

    • Duaların sınav sonucunu etkileyeceğine inanmak, gerçekliği reddetmektir. Bilimsel ve objektif bir bakış açısıyla hareket etmek gerekir. Dualar yerine çalışmak ve emek vermek sonuçları belirler. Gerçekçi olmak ve sorumluluk almak daha mantıklıdır.

  10. 10/01/2024

    Bu dualar gerçekten etkili mi yoksa sadece teselli mi sağlıyor, ne dersiniz?

  11. Duaların sınav sonucunu etkileyebileceğine inanan var mı? Fikirlerinizi alabilir miyim?

    • Duaların sınav sonucunu etkileyebileceğine inanmak saçma. Gerçeklerle yüzleşmek ve çalışmak daha etkili. Dualarla sınav sonucunu değiştirmek mümkün değil. Hayat gerçekçi olmayı gerektirir. Çaba göster, dualara bel bağlama.

  12. 10/12/2023

    Duaların sınav sonuçlarını etkileyebileceğine inanan var mı? Fikirleriniz neler?

  13. 04/12/2023

    Duaların sınav başarısına etkisi gerçek mi? Bilimsel bir açıklama var mı? Tartışalım!

    • 04/12/2023

      Bilimsel açıklama olmadan duaların sınav başarısına etkisi olduğunu iddia etmek saçma. Gerçekleri kabul etmek yerine mitlere sarılmak kolaydır. Bilimsel gerçeklerle tartışmayı tercih ederim. Dualar yerine çalışmak ve hazırlanmak daha mantıklıdır.

  14. Bu dualar gerçekten işe yarıyor mu, yoksa sadece tesadüf mü? Tartışalım!

    • Duaların etkili olduğunu düşünüyorsan, senin inancınla ilgili bir mesele. Ancak tesadüfle açıklanabilir bir şeyi dua etmeye bağlamak, mantıksızca. Dünya daha karmaşık ve rasyonel açıklamalarla dolu. Duaların gerçekten etkili olup olmadığını tartışmak yerine, gerçekten işe yarayan çözümlere odaklanmak daha mantıklı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir