Nikah işlemleri için başvuru yaptığınızda hangi evraklar istenmektedir? Nikah başvurusu nasıl yapılır? Nikah ücretleri ne kadar?
Nikah başvurularınızı yapabilmek için evlenecek çiftlerden bazı evraklar istenmektedir. Bu belgeler nikah işlemleri için son derece gerekli evraklardır. Nikah başvurunuzu yapmak istediğinizde herhangi bir sorun ile karşılaşmamak için yazımızı okumanızı öneriyoruz. Şimdi nikah evrakları nelerdir? Nikah başvurusu nasıl yapılır ve sağlık raporu nasıl alınır? Nikah için gerekli evraklar nerelerden alınır? İşte merak ettiğiniz soruların cevapları…
NİKAH İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
- Nüfus cüzdanının aslı (T.C. kimlik numarasının yazılı olması, son 10 yılda değiştirilmiş, okunaklı ve güncel medeni durumu yansıtır olması gereklidir)
- Vesikalık fotoğraf (6 adet, son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı, T. M. K.’nın 36. Maddesine göre kadınlarda alın, çene ve yüz tamamen görünecek. Fotokopi veya bilgisayardan çoğaltılan fotoğraflar geçersizdir.)
- Sağlık Raporu. Hükümet Tabipliği, Sağlık ocakları, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlama Merkezlerinden alınabilir. Sağlık raporunda; Akciğer röntgeni ile verem hastalığının; kan tahlili ile hepatit, Akdeniz anemisi, frengi ve AIDS gibi hastalıklarla ilgili tetkikleri. Ayrıca kan tahlili sonucunda çiftlerin kan uyuşmazlığının olup olmadığını gösterir olmalı. Sağlık raporu imzalı ve kaşeli olarak alınacak. Raporun süresi 180 günü (6 ay) geçmemiş olacak.
- 18 Yaşını doldurmuş olmak. 17 yaşını doldurmuş kişiler anne babanın imzalı izinleri ile, 16 yaşını doldurmuş kişiler ise mahkeme kararı ile başvuru yapabilirler.
- Daha öncesinde bir boşanma durumu varsa bayanlar için Aile mahkemesinden İddet Müddeti Kaldırma kararı gerekmektedir.
- Evlendirme Memurluğuna müracaat edilebilmesi için çiftlerden en az bir tanesinin başvuruda bulunulacak ilçede ikamet etmesi gerekmektedir.
- İkamet etmedikleri ilçede ikamet nikah kıydırmak isteyen çiftlerin, ikametlerinin bulunduğu il-ilçe belediye evlendirme memurluğunun birinden ortak izin belgesi almaları gerekmektedir. (Ayrı ayrı yerlerden alınan izin belgeleri ile müracaat kabul edilmez)
- Evlenecek çiftlerin beraber gelmeleri veya gelemeyen adayın vekalet vermesi zorunludur. Bunun için noterden ÖZEL VEKALETNAME düzenlenmesi ve bu vekaletnamede VEKALET VEREN ile VEKİLİ ve EVLENECEĞİ KİŞİNİN tam kimliği ile evlenme işlemlerinin yürütülmesi için verilmiş olduğu açıkça belirtilmesi şarttır. Evlendirme Yönetmeliği 17. Madde gereğince; “Vekaletnamede kişilerin nüfus cüzdanı fotokopileri arka sayfada onaylı olmalıdır. Nüfus cüzdanı fotokopileri, nüfus cüzdanı bilgilerine göre olmalıdır.” (Sürücü Belgesi / Pasaport dökümü bilgileri kesinlikle kabul edilmez.)
- Soyadını kullanmak isteyen bayanlar bu isteğini müracaat sırasında belirtmelidirler.
- Mal ayrılığı talebi olanların, noterden yaptırmış oldukları MAL AYRILIĞI SÖZLEŞMESİ müracaat dosyasına koyulur.
- Evrakların geçerlilik süresi 6 aydır(180 gün)
NİKAH İŞLEM ÜCRETLERİ
Nikah işlemleri ve işlemler için alınan ücretler bağlı olduğunuz belediyeye göre farklılıklar göstermektedir. Nikah salonunda iç nikah, dış nikah, hafta içi ya da hafta sonu gibi çeşitli faktörler etken. Hafta içinde gerçekleşen iç nikahlar ortalama 250-300TL civarı, dış nikahlar ise ortalama 400-600TL civarı; hafta sonu ve tatillerde gerçekleşen iç nikahlar 400-600TL civarı, dış nikahlar ise ortalama 550-2000TL civarında değişim göstermektedir. Bu ücretlerin içinde hizmet ve evlilik cüzdanı bedeli de bulunur. Siz en geçerli ücretlerin ne olduğunu nikah başvurusu yapacağınız belediyeyi arayarak ya da belediyenin internet sitesinden öğrenebilirsiniz.
Nikah işlem ücretlerinin artması hakkında ne düşünüyorsunuz? Adaletli mi yoksa fazla mı?
Fazla olduğunu düşünüyorum. Nikah işlem ücretlerinin yükseltilmesi adaletli değil, sadece vatandaşları zor durumda bırakıyor. Devletin bu konuda daha duyarlı olması gerekir. Sadece gelir kaynağı olarak görülmemeli.
Bu evraklar ne işe yarıyor ki? Nikah için bu kadar karmaşık olması saçma değil mi?
Bu evrak işleri çok karışık ya, neden daha basitleştirmiyorlar acaba? Kafa yorucu!
Sen ne anlarsın evrak işlerinden? Zaten her şeyi kucak kadar getirip önüne koyacaklar değil ya! Biraz çaba harcamak lazım. Kafa yorucu gelirse başka işlere bak, kimse zorla seni evrak işlerine zorlamıyor.
Bu evrakları toplamak ne karmaşık, değil mi? Nikah işlemleri gerçekten zahmetli olabiliyor.
Bu evraklar niye bu kadar karmaşık olmak zorunda, daha basit olamaz mıydı?
Bu evraklar ne zaman lazım olacak ki? Nikah işlemleri çok karışık gibi duruyor.