1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır

Lazer Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lazer Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
lazer goz ameliyati scaled
6

Lazer göz ameliyatı, hastanın gözüne herhangi bir temas yapılmadan, gözün kornea bölümüne lazer ışınlarının gönderilmesiyle gerçekleştirilir. Lazer atışları 50 ile 1 dakika arasında değişen sürede  uygulanır. Yakını ve uzağı görememe sorunlarını gidermek, astigmat problemini tedavi etmek amacıyla yapılan lazer göz ameliyatları farklı çeşitleri ile literatürde yer alırlar. Lazer göz operasyonlarında izlenen prosedür adımlarını ise yazımızın devamından ayrıntılı şekilde inceleyebilirsiniz.

Lazer Göz Ameliyatı Prosedürleri Neler?

Lazer göz ameliyatında izlenen işlem adımları ve prosedürlerin başında hastanın muayene edilmesi yer almaktadır. Muayene ardından lazer işlemine uygunluk hakkında bilgi uzman doktorca verilir. Ardından gelen prosedürler şu yöndedir:

  • Operasyona ilişkin uygun hijyenik alanın sağlanması,
  • Hastanın işlem sırasında acı duymaması için gerekli anestezik damlanın uygulanması,
  • Gerekli olması halinde hasta heyecanını önlemek için belirli sakinleştiricilerin verilmesi,
  • Damla ile uyuşan gözün çevresinin temizlenmesi,
  • Uygulamanın mümkün olması halinde aynı gün 2 göz için yapılması,
  • Operasyonda göz kapağının açık tutulması, ekartör yerleştirme işlemi sayesinde göz kapağının kapanması riskinin önlenmesi,
  • No Touch Laser, Lasik veya İlasik yöntemlerinden hangisi daha önceden belirlendiyse, o yönteme uygun adımların takip edilmesi,

Tüm bu prosedürlere uygunluk sağlanan lazer göz ameliyatı ardından hastanın dikkat etmesi gereken tüm hususlar doktor tarafından açıklanmaktadır.

Lazer Göz Ameliyatı Nedir?

Lazer göz ameliyatı halk arasında “göz çizdirme” olarak adlandırılan operasyondur. Ancak bilinmesi gerekir ki göz çizdirme terimi bu yöntemi anlatmak için uygun değildir. Lazer göz ameliyatı ile lazer ışını gözün ışığı süzen saydam tabakası olarak bilinen kornea’ya gönderilir ve kornea yeniden şekillendirilir. Bu şekillendirme sayesinde ise miyop, astigmat ve hipermetrop görme bozuklukları tedavi edilir. Hasta daha net bir görüşe ve görüşte daha iyi odaklanma yetisine sahip olur.

Lazer göz ameliyatı çeşitli muayene aşamaları ardından uzman doktor kararı çerçevesinde hastalara uygulanır. Özellikle hastanın gözünün kornea şekli ve kalınlığı lazer operasyona elverişli ise bu operasyon gerçekleştirilebilmektedir.

Lazer Göz Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?

Lazer göz ameliyatı uygulanabilen hasta gurubu:

  • Güzlük numaralarının büyüme ihtimali daha düşük olan yani 18 yaşından büyük olan,
  • Kornea kalınlığı operasyona uygun olan,
  • İnce kornea yapısına sahipse, No Touch Laser yöntemine uygun korneaya sahip olan,
  • Daha önce katarakt operasyonu geçirmişse uzman muayenesi ardından operasyon onayı alabilen,
  • Astigmat, miyop, hipermetrop problemlerini taşıyan kişilerden oluşur.

Ek olarak kornea katmanında farklı türde izler bulunan veya lekeler olan hasta gurupları da doktor onayı halinde lazer göz ameliyatı olabilirler.

Lazer Göz Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Lazer göz ameliyatı çeşitleri denildiğinde akla, No Touch Laser, Lasik, İlasik yöntemleri gelir. 3 farklı lazer göz ameliyatı yöntemine dair bilgiler şu yöndedir:

  • No Touch Lazer Yöntemi: Bu yöntemde kişini gözüne herhangi bir temas gerçekleştirilmez. Göze anestezik damla uygulandıktan sonra, lazer ile kornea şekillendirilir. Her göz için ortalama 1 dakika süren müdahale teknik olarak ameliyat niteliği taşımaz. Korneası ince, açısı dik olan veya katarakt ameliyatı ardından retina yırtık oluşumuna meyilli hale gelen hastalar için No Touch laser tedavisi tercih edilir.
  • Lasik Yöntem: Bu yöntemde anestezik bir damla sayesinde göz dokusu uyuşturulur. Mikrokeratom olarak adlandırılan alet ile kornea’da bir kapakçık kaldırılır. Korneal flep şeklinde tanımlanan kapakçık, geriye katlanarak lazerin uygulama alanında daha uzağa konumlandırılır. Kaldırılan alanın altında ulaşılan dokuya ise excimer lazer ışınları iletilir. Bu yöntem sayesinde hipermetrop ve miyop görme problemleri ortadan kaldırılır. 3 ila 5 gün sonunda görmede düzelme oluşurken, operasyon sırasında hastalar ağrı veya sızı hissetmezler.
  • İlasik Yöntem: Bıçaksız yöntemlerden olan İlasik lazer ameliyatı, astigmat, miyop ve hipermetrop görme sorunlarını ortadan kaldırmak için uygulanır. Bu yöntemde kesi için kontrollü femtosaniye ışınlar bilgisayar sistemi aracılığıyla gönderilir. İlasik yönteminde kişinin kornea haritası Wavefront teknolojisi sayesinde çıkartılır ve kişiye özel operasyon adımları izlenir.

Hastanın muayenesi ardından görme sorununu giderecek en uygun yöntem uzman doktorca belirlenir.

Göz Kuruluğu İçin Lazer Göz Ameliyatı Yapılır mı?

Göz kurluğu probleminin tedavisi için IRPL lazer uygulaması tercih edilir. Lasik veya İlasik yöntemler göz kuruluğuna yönelik değildir. Ortalama 2 dakika süren IRPL Lazer göz tedavisi sayesinde gözdeki tıkalı bezler açılmaktadır. 15 gün arayla 3 ila 4 seans arasında uygulanan IRPL Lazer yöntemi, gözün yüzeyindeki yağ tabakasını da geri kazanmasını sağlar.

Göz Tansiyonu İçin Lazer Göz Ameliyatı Yapılır mı?

Göz tansiyonu problemi yaşayanlar için SLT lazer yöntemi tercih edilebilir. Bu yöntemde açık açılı glokom tedavisi adı altında göz içi basıncın düşürülmesi hedeflenmektedir. SLT sayesinde göz içerisinde basınç %30 oranında düşülerek, göz tansiyon problemi tedavi edilir. Doktorun önerisine bağlı olarak belirli bir süre ardından 2. kez uygulanabilen bir işlemdir.

Göz Matlaşması İçin Lazer Göz Ameliyatı Yapılır mı?

Göz matlaşma problemini gidermek amacıyla YAG lazer operasyonu uygulanır. Özellikle katarakt ameliyatı geçirmiş kişilerde, göz içerisine konumlandırılan merceğin arkasında kalan zarda zamanla mat görünüm oluşabilir. Bu matlaşma ise YAG lazer yöntemiyle ortadan kaldırılır.

Argon Lazer Göz Ameliyatı Nedir, Neden Yapılır?

Argon lazer göz operasyonu, retina yırtılmalarını veya kanamalarını tespit etmek, en erken şekilde teşhis koyarak ilerleyen sürede ciddi görme kaybının oluşmasını önlemek için yapılır. Muayene süresinde ve ortamında gerçekleştirilen Argon lazer uygulaması öncesinde göz anestezik damla ile uyuşturulur. Hasta herhangi bir sızı hissetmez.

Lazer Göz Ameliyatı Ardından Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Lazer göz ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerin başında, doktorun önerdiği ilaç ve damlaları düzenli kullanma gerekliliği yer alır. Diğer dikkat gerektiren hususlar şu yöndedir:

  • Bir hafta boyunca göz darbelerden korunmalıdır.
  • Göz 1 hafta boyunca sert şekilde ovuşturulmamalıdır.
  • İşlemden sonraki 1 ay boyunca koruyucu gözlükle spor yapılması önerilir.
  • Operasyondan hemen sonra araç sürülmesi önerilmez.
  • Gün ışığının kuvvetli olduğu saatlerde güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
  • Doktorun belirttiği kontrollere gidilmelidir.

Tüm bu ayrıntılara dikkat edilmesi halinde operasyon ardından çok daha rahat bir iyileşme süreci geçirilir.

Bilgireis.com kurucusu.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (6)

  1. Lazer göz ameliyatı risksiz mi? Tartışmaya açık bir konu gibi duruyor. Ne düşünüyorsunuz?

    • 11/03/2024

      Risksiz diyemeyiz, her cerrahi müdahalenin riskleri vardır. Ancak lazer göz ameliyatı genellikle güvenli bir prosedürdür. Konu hakkında detaylı bilgi almak için uzman bir doktora danışmanız en iyisi olacaktır. Sağlıklı bir karar vermek için doğru bilgi önemlidir.

  2. Bu lazer göz ameliyatları hakkında daha fazla detay lazım, ne dersiniz? Intriguing!

    • 23/12/2023

      Bu konuda çok detaylı bilgi vermek yerine, uzman bir doktora danışmanız daha doğru olabilir. Sağlığınızla ilgili kararlar alırken dikkatli olmak önemli. Her şeyinizi internetten öğrenmek yerine bir uzmandan bilgi almanız daha sağlıklı olabilir.

  3. 30/10/2023

    Bence lazer göz ameliyatı riskli mi, yoksa güvenli mi?

    • 31/10/2023

      Kesinlikle riskli olabilir, her ameliyatın riskleri vardır. Ancak doğru doktor ve merkez seçimiyle güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir. Kendi araştırmanı yaparak en iyi seçimi yapmalısın. Sağlık her şeyden önemli, dikkatli ol!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir