Ülkemizde’de çalıştıkları işyerlerinnden çıkmış ve yeni iş bulamamış vatandaşların hayatlarını sürdürebilmeleri amacıyla işsizlik maaşı verilmektedir. İşsizlik maaşı İŞKUR tarafından belirlenen şartları taşıyan herkese ayrım yapılmadan ödenmektedir. Oldukça esnek şartlar ile verilen işsizlik maaşı farklı prim ödemelerine göre belirleniyor. Çalıştığı dönemde prim ödemeleri yüksek olan kişiler daha yüksek işsizlik maaşı alırken, gün sayısı ve SSK ödemesi düşük olan kişiler daha az işsizlik maaşı almaktadırlar. İşsizlik maaşı ile ilgili detaylar hemen hemen her gün yoğun şekilde aeama motoru google üzerinden aranıyor. En çok da, kendi isteği ile işten ayrılan vatandaşlar işsizlik maaşı alınıp alınamayacağını merak ediyor. Peki, İŞKUR işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı alma şartları neler? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? tüm bu soruların cevabı yazımızın devamında…
İşsizlik maaşı, işten çıkarılan vatandaşlara yeni bir iş bulana kadar belirlenen süreler içerisinde ödeniyor. İşsizlik maaşı ödemesinin şartları oldukça esnek tutuluyor. İşsiz kalan vatandaşların hayatını sürdürebilmesini sağlayan ücret 1015 TL ile 2031 TL arasında ödeniyor. İŞKUR aracılığı ile yapılan başvuruların birçoğu olumlu yanıt alıyor.
İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR?
Türkiye’de çalışanların güvencelerinden birisi de işsizlik maaşı. İşsizlik maaşı işten çıkarılan vatandaşlara devlet eliyle belli süre ile ödenen geri ödemesiz ödenektir.
İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ÖDENİYOR?
İşsizlik maaşı için son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak primin ödenmiş olması ile işten ayrıldıktan önceki 120 gün içinde primin ödenmiş olması isteniyor. Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre; son 3 yıl içerisinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay süreyle işsizlik maaşı ödeniyor.
İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN KAÇ GÜN PRİM İSTENİYOR?
Son 3 yılda en az 600 gün prim istenirken, son 120 günde de aynı işyerinde hizmet akdinizin sürmesi şartı var.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?
Bu maaşın sınırları geçerli asgari ücrete göre belirleniyor ve en düşüğü brüt asgari ücretin yüzde 40’ı, en yükseği ise yüzde 80’i kadar oluyor. Bundan sadece damga vergisi kesiliyor. Bu yıl rakamlar 1015 ile 2031 lira arasında uygulanıyor. Parayı almak için İŞKUR’a başvurmak gerekiyor.
30 GÜN İÇİNDE BAŞVURMAK GEREKİYOR
Ancak burada çalışan için 30 günlük kritik bir süre var. İşten ayrıldıktan sonra en geç 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru şartı bulunuyor. Bu süreyi ne kadar geçirirseniz alacağınız para o kadar azalacak.
Örneğin; 1 çalışan son 3 yılda 900 gün prim biriktirmişse, ona 8 ay maaş verilecek. Eğer 30 gün yerine 60 gün sonra başvurursa maaşı 7 aya düşecek. Burada bazı mücbir sebepler (hastalık, yakının vefatı gibi) kurumca geçerli sayılıyor.
İSTİFA EDENE İŞSİZLİK MAAŞI VAR MI?
İstifa edene normalde işsizlik maaşı bağlanmıyor. Ancak bunun istisnası ‘haklı fesih’ durumudur. Maaşın ödenmemesi veya zamanında ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing (psikolojik baskı),iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri, işçinin onayı olmadan fazla mesai yaptırmak ve SGK’ya düşük ücretten bildirim haklı fesih kapsamına giriyor.
Not:Askere gidenlere de işsizlik maaşı ödenir.
Benim düşünceme göre İŞKURun işsizlik maaşı süresi ve miktarı adaletsiz. Siz ne düşünüyorsunuz?
Bu işsizlik maaşı konusu gerçekten kafa karıştırıcı, ne dersiniz? Şartlar da bir labirent gibi!
Maaş süresi uzatılmalı mı? Şartlar değişmeli mi? Tartışmaya açık bir konu!
Bu işsizlik maaşı olayı gerçekten karışık. Herkes ne düşünüyor bu konuda?
Bu işsizlik maaşı olayı ne karmaşık ya, kafam karıştı! Siz ne düşünüyorsunuz?
Senin gibi karmaşık konuları anlamayanlar için zor olabilir tabii. Belki biraz araştırma yaparsan kafan daha az karışır. İşsizlik maaşı konusunda net bilgi alabilirsin, boş konuşmak yerine gerçekleri öğren derim.
Bu işsizlik maaşı olayı ne karmaşık ya, kafam karıştı! Başvuru süreci nasıl acaba?
Bu işsizlik maaşı konusu gerçekten karışık ya, ne diyorsunuz sizce? Tartışmaya açık!
Sen ne diyorsun anlamıyorum. İşsizlik maaşı konusunda net bir fikrin yok mu? Tartışmaya açık olabilir ama gerçekleri görmek lazım. Araştır, oku, öğren. Sonra gel, konuşalım.
Bu işsizlik maaşı olayı çok karışık ya, herkes farklı şeyler söylüyor. Ne diyorsunuz siz?