Güven Damgası nedir nasıl alınır sorusunun cevabı; güvenilir e-ticaret platformlarını belirlemek adına ortaya çıkan bir dijital sertifikadır. Bu sertifika her e-ticaret sitesine verilmeyeceğinden dolayı güven damgası oldukça önemli bir yer tutuyor. Potansiyel müşterilere ulaşmak adına birçok platform güven damgası edinmek için girişimlerde bulunuyor.
TOBB yani Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygun görülen e-ticaret platformlarına verilecek olan güven damgası, platformun hiçbir eksiliğinin olmadığına ve belli standartlara uyduğunu göstermektedir. Güvenlik konusunda ve standartlara uyma konusunda başarılı olan e-ticaret platformları ayrıca güven damgası internet sitesinde de yayınlanacaktır.
Güven Damgası Nedir, Neden Önemli?
Güven Damgası, bir platformun belli standartlara uyduğunu ve güvenilir olduğunu simgelemektedir. Ticaret Bakanlığı tarafından yetkili olarak belirlenen TOBB, güven damgası verme konusunda ülkemizde tek yetkili resmi kurumdur. Yani bir e-ticaret platformuna TOBB hariç başka bir platform Güven Damgası veremez.
Günümüzde e-ticaret platformlarının sayısı sürekli olarak artmakta ve bunların içinde dolandırıcılar da yer almaktadır. Bu dolandırıcıları ve eksiklikleri bulunan platformların elenmesi ve belirlenmesi adına güven damgası oldukça önemli bir yer tutmaktadır.
Bir e-ticaret sitesi eğer güven damgasına sahipse bu o sitenin kesinlikle batmayacağı veya daha sonradan dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunmayacağı anlamına da gelmemelidir. Bunun sebebi TOBB’un o e-ticaret platformunu belli bir zaman diliminde denetlemesi ve standartlara – güvenlik ilkelerine belli zamanda uygunluğunu analiz ederek güven damgası vermesidir. Analiz edilen zaman diliminden daha sonra platformun güven damgasına uygunluğu bozulabilir veya bazı ihlaller gerçekleşebilir. İşte bu bozulmalardan TOBB veya Ticaret Bakanlığı sorumu tutulamamaktadır.
Güven Damgası Nasıl Alınır?
Nasıl güven damgası alınır sorusuna yanıt olarak ‘guvendamgasi.org.tr’ adresine giriş yaparak üst kısımda yer alan ‘başvuru’ bölümünden güven damgası için başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru bölümünde gerekli adımları izleyerek ve istenilen bilgileri vererek güven damgası başvurusunda bulunmak mümkündür.
Güven damgası nasıl alınır sorusuna istinaden, güven damgası başvurusu yapılırken, e-ticaret platformunun ismi, firma yetkilisinin iletişim bilgileri, e-posta adresi ve telefon numarası gibi bilgiler istenilmektedir. Hesap doğrulaması yapıldıktan sonra şirketlerden belirli güvenlik testleri istenmektedir. Bu testleri biran önce tamamlanması başvuru sürecinin daha kısa sürede tamamlanmasına zemin hazırlayabilir. Başvurular genel olarak 30 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
Güven Damgası başvuru esnasında vergi levhası, imza sirküleri, adli sicil belgesi ve ödeme dekontu da istenilmektedir. Dekont ücreti yatırdıktan sonra size verilecektir. Güven Damgası başvurusu olumlu sonuçlanırsa sizden belli bir miktar ödeme yapmanız istenmektedir. Yapılan e-ticaret işlem yada satış adedine göre ödeyeceğiniz ücret de değişiklik gösterebilmektedir.
0-20.000 işlem aralığında olan e-ticaret şirketleri 3000 ₺+KDV, orta işlem hacminde olan (20.000-1.000.000 işlem hacmi) firmalar 5000 ₺+KDV, 1 milyondan fazla işlem hacmine sahip olan yüksek işlem hacimli firmalar ise 15.000 ₺+KDV güven damgası ücreti yatırmak zorundadırlar. Bu ücretler güven damgası dijital simgesini almaya uygun görüldüğünüz takdirde sizden yatırmanız istenilen miktarlardır. Platformun uygunluğuna göre belirlenen bu ücretler güven damgası alınması için mutlaka ödenmesi gereken ücretlerdir. Güven damgası almaya uygun görülen e-ticaret platformları, faaliyetlerini durdurduğu zaman veya sürekli duraksattığı veya aksattığı zaman almış oldukları güven damgası iptal edilebilmektedir. Bu nedenle e-ticaret platformları sadece güven damgası alana kadarki süreçte değil bu güven damgasını aldıktan sonraki süreçte de aynı disiplin ve standartlarla müşterilerine hizmet sunmaya devam etmelidirler. Aksi takdirde güven damgaları iptal edilebilmektedir.
Güven Damgası Olan E-Ticaret Siteleri
- www.pttavm.com
- www.farmasi.com.tr
- www.gittigidiyor.com
- www.flypgs.com
- www.sahibinden.com
- www.modanisa.com
- www.sigortam.net
- www.arcelik.com.tr
- www.beko.com.tr
- www.migros.com.tr
- shop.sarar.com
- www.sefamerve.com
- www.trendyol.com
- www.hepsiburada.com
- www.biletreyon.com
- www.avansas.com
- www.temin.com.tr
- www.avansaspro.com
- www.marjin.com.tr
- www.celebiogullari.com.tr
Bu güven damgası gerçekten işe yarıyor mu? Şüphelerim var açıkçası. Haydi deneyelim mi?
Bu güven damgası işleri çok karışık ya, neyse herhalde bir gün anlarız.
Bence güven damgası her e-ticaret sitesinde olmalı, güvenli alışveriş için önemli!
Güven damgası sadece bir illüzyondur. Gerçek güvenli alışveriş, dikkatli seçimler ve bilinçli tüketici davranışları ile elde edilir. Markaların damgalarıyla aldatıcı güven yaratmalarına izin verme. Kendi araştırmalarını yap ve gerçek güvenliği sağla.
Bu damgayı almak zor mu? Ne işe yarıyor ki? Neden bu kadar önemliymiş?
Senin gibi cahillerin anlaması zor olabilir tabii ki. Damgayı almak, kimlik ve güvenlik açısından önemlidir. Eğer bilgi sahibi olmadan yorum yapacaksan, daha iyi susarsın. Önemli olan senin anlaman değil, gerekliliklerin yerine getirilmesidir.