En iyi ücretsiz pdf editörleri listemize geçmeden önce ufak bir açıklama yapmamız yerinde olacaktır. PDF reader ile PDF editör kavramları birbirinden farklı yazılımları ifade ederler. Her ne kadar bazı PDF yazılımları, her iki özelliği bünyesinde barındırsa da genellikle ayrı ayrı kullanıcıya sunulurlar. Bunun en önemli nedeni, PDF reader özelliğinin genellikle tarayıcılar tarafından dahi ücretsiz sunulmasından dolayı PDF programını üreten firmalar da bu özelliği kullanıcılara ücretsiz sağlarlar. Bunun dışında PDF editör yazılımları bir PDF dosyasını okumanın dışında kesme, birleştirme, bölme, filigran ekleme, şifreleme vb. birçok farklı özelliğe de sahiptirler. Bu yüzden üretici şirketler PDF editörleri ücretsiz sunmayı tercih etmezler.
Bu yazımızda internette sayıları fazla olmayan en iyi ücretsiz pdf editörleri sizler için bir araya getirdik. Şimdi en iyi 5 ücretsiz pdf editör listemize hep birlikte daha yakından bakalım.
Icecream PDF Editor
Icecream PDF Editor, pro sürümünün olmasının yanında ücretsiz sürüme de sahip bir PDF editör. Ancak programın ücretsiz sürümü de kullanım kolaylığına ek olarak PDF düzenleme, resim ekleme, konumlandırma, boş sayfa silme, PDF kesme ve birleştirme gibi işlemler için oldukça yeterli. Hatta yazılımın ücretsiz sürümüyle, var olan bir PDF üzerinde gereken düzenlemeleri yaptıktan sonra bu dosyayı farklı bir format ile dışa aktarmakta mümkün. Icecream PDF Editörün tek eksi tarafı ise programın biraz yavaş çalışması. Ancak yine de birçoğumuzun işini görebilecek bir PDF editörü. En azından bir şans vermeye değer…
Junko
Bu PDF editörünü daha önce büyük olasılıkla hiç duymamışsınızdır. Adı her ne kadar duyulmamış olsa da Junko işini oldukça iyi yapan bir PDF editörü. Özellikle PDF düzenlemek için ücretli editörlere para ödemek istemiyorsanız Junko tam size göre. Yalnızca Windows üzerinde çalışan programın boyutu sadece 800 kb olmasına rağmen, standart bir PDF editörün yapabileceği çoğu işlemi sorunsuz biçimde yapabiliyor. Junko ile PDF’i sayfa aralıklarına ya da sayfa numaralarına göre bölebilir ve pdf belgelerini hızlıca birleştirebilirsiniz. Eğer Junko ile sıfırdan bir pdf dokümanı oluşturmak isterseniz, sourceforge.net üzerinden, yine ücretsiz olarak, Pdf Creator uzantısını programa ekleyerek bunu yapabilirsiniz.
PDFTK Builder
PDF düzenleme denildiğinde birçok kişinin aklına Adobe PDF Reader gelse de Adobe Reader’a alternatif PDF düzenleyiciler de bulunmakta. Bu alternatifler arasından öne çıkanlardan biri de PDFTK Builder. Bu program açık kaynaklı, ücretsiz ve reklamsız bir PDF editörü olarak dikkat çekmekte. Ücretli olarak satın alınan PDF editörlerde yapılabilen neredeyse tüm işlemler PDFTK Builder ile de rahatlıkla yapılabilmekte. Bu program ile sıfırdan bir pdf belgesi oluşturma, pdf sayfalarını birleştirme, bölme, arka plana sayfa numarası, filigran koyma, sayfayı 360 derece döndürme ve pdf belgesine şifre koyma gibi çok sayıda işlem ücretsiz olarak yapılabilmekte. Eğer sürekli olarak PDF ile çalışıyorsanız, PDFTK Builder’ı mutlaka denemelisiniz.
PDF24
Bir başka harika ve tamamen ücretsiz PDF editörü de PDF24. 2009 yılında ilk kez yayımlanan PDF24, 2023 yılında da hâlâ güncelleme almaya devam etmekte. Program ile yapılabileceklerden bazıları ise şöyle:
- Sıfırdan yeni bir pdf dokümanı oluşturma
- Var olan bir pdf sayfası üzerinde birleştirme ve bölme
- Sayfa ekleme ve kaldırma
- PDF dosyasını sıkıştırma
- PDF reader özelliği
- Masaüstünden doğrudan çevrimiçi pdf araçlarına ulaşma
- PDF’i faks olarak gönderme
- PDF’i mail olarak gönderme
- Masaüstünden tarayıcıya aktarma
- PDF içinden ekran görüntüsü alma
- Metin tanıma özelliği
- PDF sayfasında hata ayıklama
- Web optimizasyonu
- PDF’i istenilen formata dönüştürme
- Bir dokümanı PDF’e dönüştürme
- PDF dokümanını şifreleme ve şifre kaldırma
Sejda
Bilgisayarına program indirmekle uğraşmak istemeyenler veya sadece tek seferlik PDF editörüne ihtiyaç duyanlar için Sejda biçilmiş kaftan. Sejda, masaüstü sürümünün yanında online sürümüyle de dikkat çeken bir PDF editörü. Programın online versiyonuyla PDF düzenlemeyle ilgili akla gelebilecek neredeyse bütün işlemler sejda.com üzerinden online ve ücretsiz olarak yapılabilmekte. Programın özelliklerinden bazıları PDF’i başka bir formata çevirme, JPG to PDF, HTML to PDF, Word to PDF, PDF imzalama, PDF sayfasını bölme, birleştirme, silme ve sıkıştırma gibi işlemlerdir. En iyi ücretsiz PDF editörleri hakkında kaleme aldığımız bu yazımızın sonuncu sırasında yer alan Sejda’ya, web sitesi üzerinden mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.
Icecream PDF Editor benim favorim, ama Junko da güzel seçenek. Sizin tercihiniz hangisi?
PDFTK Builder benim favorim, diğerleri pek işime yaramadı. Siz hangisini tercih ediyorsunuz?
Junko diğerlerine göre daha kullanıcı dostu gibi geldi bana, siz ne düşünüyorsunuz?
Benim için Junko diğerlerinden farklı bir şey sunmuyor. Kullanıcı dostu olup olmadığını belirleyen kişisel tercihlere bağlıdır. Herkesin farklı beklentileri ve ihtiyaçları vardır. Siz hangi özellikleri önemsiyorsanız ona göre tercihinizi yapmalısınız.
PDFTK Builder pek işe yaramıyor gibi geldi bana, siz ne düşünüyorsunuz?
Junkonun öne çıkması şaşırtıcı, diğerleri daha popüler gibi görünüyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Icecream PDF Editoru beğendim ama Junko garip geldi. Siz ne düşünüyorsunuz?
Kesinlikle Grammarly! Hızlı, kullanıcı dostu ve etkili. Diğerleri geride kalıyor. Tartışmaya gerek yok. Deneyin, farkı görün. ✨
Junko çok havalı görünüyor ama Icecream PDF Editor daha kullanıcı dostu gibi duruyor.
Junkonun havalı görünmesi önemliyse evet, ama kullanıcı dostu olması daha da önemli. Icecream PDF Editorı denemediysen belki fikrin değişir. Görünüşe aldanma, işlevsellik her zaman önceliklidir.
PDFTK Builderın arayüzü çok karışık değil mi? Basitlik önemli bence.