Bilgisayarlarımızın aşırı ısınması birçoğumuzun başına gelen bir sıkıntıdır. Özellikle dizüstü bilgisayarlarda bu sorunu daha sık yaşıyoruz. Eskiden masaüstü bilgisayarlara oranla daha az performans veren dizüstü bilgisayarlar zamanla gelişmesiyle, şık tasarımları ve taşınabilirliğiyle birçok insanın tercihi haline gelmeye başladı. Ancak bu cihazların küçülmesi ve gücünün artmasıyla birçok dizüstü bilgisayarda aşırı ısınma problemi ortaya çıkmaya başladı. Her ne kadar bilgisayarlar üretim aşamasındayken ısıyı daha iyi ileten parçalar ve güçlü fanlar kullanılması gibi önlemler alınsa da bunlar bazı durumlarda yeterli olmayabiliyor. Bu içeriğimizde laptopların ısınma sorunu nasıl çözülür sorusunu yanıtlamaya çalışacağız.
Aşırı Isınma Nasıl Tespit Edilir?
Baktığımız zaman dizüstü bilgisayarların hepsi ısınır. Fakat her ısınmaya, aşırı ısınma diyemeyiz. Bunu anlamak için bazı yöntemler vardır. Odaklanmanız gereken ilk şey ise fanlardır. Sistem boştayken bile en üst hızda çalışan fanlar, aşırı ısınmanın bir göstergesidir. Buna ek olarak normalden daha yavaş çalışan işlemcilerde ısınma probleminin olduğunu gösterir. Son olarak bilgisayarın kendini kapatması da bilgisayarın aşırı ısındığını işaret eder. Aşırı ısınan bilgisayar donanımlara bir zarar gelmemesi için kendini kapatarak bir nevi korumaya alır.
Bilgisayarlar Neden Aşırı Isınır?
Bu sorunun cevabı çok nettir. Yetersiz soğutma tüm ısınma sorunlarının ana kaynağıdır. Havalandırma kanallarının tozlarla tıkanmış olması, arızalı fan ya da termal macun bu problemin kaynaklandığı nedenlerdir.
- Laptoplarda aşırı ısınma sorununu çözmenin en basit ve etkili yolu bilgisayarı temizlemektir. Laptopu sökerek görünen fanları ve hava çıkış kanallarındaki tozları temizlemeniz gerekiyor. Bu noktada hava kanallarını süpürge yöntemiyle, fanları ise kolonya veya alkolle ıslattığınız bir kulak çöpü yardımıyla temizleyebilirsiniz. Fakat sildiğiniz kısımlarda alkolün buharlaştığından emin olmadan bilgisayarı çalıştırmayın.
- Bir diğer çözüm yöntemi ise laptopu sert ve düz bir zeminde kullanmaktır. Laptopların alt kısmında bulunan hava kanallarını kapatacak zeminlerde kullanmaktan kaçının. Bir diğer çözüm ise hem laptopunuzun alt kısmını havada tutacak hem de hava sirkülasyonu sağlayacak olan dahili fan kullanmaktır. Ancak tercih etmeniz gereken soğutucunun iyi şekilde hava üflemesi gerekiyor. Aksi takdirde çok ciddi bir faydasını göremezsiniz.
Ama bu soğutucular gerçekten işe yarıyor mu? Bence daha detaylı araştırmak lazım.
Bu konuda deneyip başarılı olan var mı? Tavsiyelerinizi paylaşır mısınız? Teşekkürler!
Bu konuda daha fazla pratik çözüm önerisi paylaşılabilirdi, ne dersiniz?
Bu konuların hepsi güzel de benim laptopum kışın donuyor, yazın eriyor!