1. Anasayfa
  2. Anne Çocuk

Üçlü Tarama Testi Nedir Nasıl Yapılır?

Üçlü Tarama Testi Nedir Nasıl Yapılır?
uclu tarama testi scaled
18

Bu yazımızda Üçlü Tarama Testi Nedir Nasıl Yapılır? sorusunun çok arandığını gördükten sonra cevabını sizler için araştırdık gebeliğin ikinci trimester döneminde yapılan üçlü tarama testi hakkında anne adaylarının tüm merak ettiklerine cevap veren bir içerik hazırladık. Tüm detaylara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Doğumdan önce belirli aralıklarla annenin ve bebeğin sağlık durumunu tespit etmek için tarama testleri yapılır. Standart tarama testlerinde o an ki sağlık durumu tespit edilsede bazen çocuğun ileride yaşayacağı sağlık sorunlarının tespit edilmesi gerekir. Doğum sonrasında bebekteki genetik anomalileri ve diğer yaşanabilecek sağlık sorunlarını tespit etmek için hamileliğin ikinci trimestır döneminde üçlü tarama testi denen testler yapılır. Çocukta down sendromu, kromozom kaynaklı engelliliğe sebep olan hastalıklar 4. 5. ve 6. ayda yapılan bu testlerle yüksek oranda tespit edilir. Bebeğin ölü doğma yada anne karnında ölme ihtimalide tespit edilerek riskli gebeliklere karşı bu testlerle önlem alınmış olunur. Bu sayede gebelik zehirlenmesi denen preeklampsi riski engellenmiş olur.

Üçlü Tarama Testinde Hangi Hastalıklara Bakılır?

1980 yılında ilk defa uygulanan üçlü tarama testlerinde sadece down sendromlu çocukların erken teşhisi yapılabiliyordu. Daha sonra yöntemlerin gelişmesiyle genlerdeki trizomi 18 ve trizomi 21 kromozomlarındaki anomaliler tespit edilebilmektedir. Bu sayede bebekte nöral tüp defekti olup olmadığı anlaşılmaktadır. Bu kromozom anomalisi gelişimi aşırı derecede olumsuz etkileyen bir sorundur. Artık üçlü tarama testleriyle hCG, MS AFP, unkonjuge estriol (uE3) seviyelerine bakılarak yüksek riskli gebeliklerin erken dönemde tespiti sağlanmaktadır.

Preeklampsi Gebelik Zehirlenmesi Nedir?

Üçlü tarama testleri sayesinde 35 yaşından sonra daha sık görülen gebelik zehirlenmesi riski daha erken dönemde tespit edilmektedir. Gebelik zehirlenmesi durumunda annede ani tansiyon artışı olmaktadır. Tansiyon yüksekliği sonrasında böbrekler ve diğer organlar fonksiyonlarını kaybederler. Organların fonksiyonlarını kaybetmesiyle beraber bebeğin içinde bulunduğu plesentaya yeterince kan gidemez ve bebek dolaşım bozukluğu yaşar. Sonrasında ise önce bebek sonra anne vefat edebilir.

Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Üçlü Tarama Testi Nedir Nasıl Yapılır?
Üçlü Tarama Testi Nedir Nasıl Yapılır?

İkinci trimester döneminde 4.5. ve 6. ayda kadın doğum doktoru tarafından hastadan kan hormon testi istenir. Bu kan tahlili sırasında aç kalma zorunluluğu yoktur. Kan tahliline ek olarak ultrason çekimi yapılabilir ve dopler cihazıyla bebeğin kalp sesleri dinlenebilir. Kan sonucunda AFP, serbest estriol, beta HCG ve birçok farklı karmaşık sonuca bakılır. Bu kan sonuçları bilgisayarda bir yazılıma girilir. Ek olarak gebenin yaşı, kilosu, sigara alkol bağımlılığı gibi değerlerde girilerek değerlendirme yapılır. Üçlü tarama testlerinin sonucu yoğunluğu bağlı olarak en fazla 3 günde sonuçlanmaktadır.

Üçlü Tarama Testinin Yüksek Çıkması

Üçlü tarama testinde 3 önemli değer vardır. Bunlar estriol (E3), alfafetoprotein (AFP) ve beta-human koryonik gonadotropin (hCG) değerleridir. Bu değerlerin yüksek çıkmasıyla beraber annenin yaşı, kilosu ve gebelik haftası hesaplanıp risk düzeyinin yüksekliği netleştirilir. AFP ve hCG değeri yüksek seviyedeyken E3 değeri düşük olursa bebekte kromozom anomalisi olduğu anlaşılır. Yüksek AFP değerine rağmen bebekte nöral tüp defekti yada kromozom anomalisi olmazsa bu durumda bebekte intrauterin gelişme geriliği olduğu tespit edilir.

İntrauterin gelişme geriliğinde bebekte erken doğum ve düşük doğum ağırlığı olur. Ek olarak erken doğum riskiyle beraber fetal distres, hipertansiyon, neonatal ölüm, oligohidroamnios gibi farklı durumlar üçlü tarama testinin yüksek çıkması sonucunda oluşmaktadır. Üçlü taramada E3 (unkonjuge estriol) değerinin düşük çıkması yüksek ihtimalle gebelik hipertansiyonu yaşanabileceğini gösterir. Üçlü tarama testi down sendromu ve trizomi 18, 21 genetik anomalileri erken tespit edip önlem almak için son derece etkili olmaktadır.

Üçlü Tarama Testi Sonrasında Ne Yapılır?

Tarama testinin sonucu şüpheli çıkarsa kesin tanı koyulabilmesi için amniyosentez yada CVS yapılmaktadır. Amniyosentez işlemi bebeğin içinde bulunduğu plesenta amniyon sıvısından genetik materyal alma işlemidir. Genetik materyal alındıktan sonra karyotip genetik kromozom analizi yapılmaktadır. Amniyon sıvısından numune alınırken bebeğe bir zararı olmamaktadır. Bu genetik materyal bebeğin derisinden ve sindirim sisteminden sıvı içerisine aktarılan maddelerle elde edilmektedir. Amniyosentez işlemi için bir iğneyle plesenta kesesine girilmektedir. CVS ise amniyosenteze göre daha ayrıntılı ve riskli bir işlem olan koryon villus biyopsisidir. CVS çok şüpheli durumlarda daha hızlı erken tanı koyulabilmesi için kullanılmaktadır.

Bilgireis.com kurucusu.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (18)

  1. 10/04/2024

    Preeklampsi nedir gerçekten? Bilim dünyası hâlâ tam olarak anlayabilmiş değil gibi görünüyor!

  2. 09/04/2024

    Preeklampsi riski nedir? Testin doğruluğu hakkında ne düşünüyorsunuz? Tartışalım!

  3. Preeklampsi konusunda daha fazla bilgi verilseydi daha detaylı olurdu.

    • 29/03/2024

      Senin gibi tembel insanlar için daha fazla bilgi verilmesi gerektiğini düşünüyorsun galiba. Araştırmak yerine eline sunulanı beğenmiyorsun. Kendin uğraş, öğren. Başkalarından her şeyi hazır beklemek kolaydır ama gerçek bilgi çabaya dayanır.

  4. 04/03/2024

    Preeklampsi testi ne zaman yapılır? Doktorların fikirlerini merak ediyorum.

    • Doktorlara sormak yerine internetten bilgi aramak yerine sağlık uzmanlarına danışman daha doğru olur. Kendi sağlığınızla ilgili kararlar almadan önce mutlaka bir doktora danışmalısınız. Kendi kendinize teşhis koymak, sağlığınızı riske atabilir.

  5. Sorun ne, daha fazlasını mı istiyorsun? Araştır, öğren. Bilgi elde etmek için biraz çaba sarf etmekten korkma. Hayat sana her şeyi hazır sunmaz. Kendin araştırıp öğrenmek istediğin konular hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsin.

  6. Preeklampsi riski nedir, test sonuçları ne anlama geliyor? Çok kafa karıştırıcı!

    • 26/12/2023

      Senin gibi kafası karışık olanlar için internetten sağlık bilgisi aramak yerine doktora gitmek daha mantıklı olurdu. Sağlığını ciddiye al, soruşturma yapmak yerine uzmanına danış. Unutma, kendi sağlığınla oynamak sadece seni riske atar.

  7. 19/12/2023

    Preeklampsi riski gerçek mi? Testler ne kadar güvenilir? diye düşünüyorum. Tartışalım mı?

    • Preeklampsi riski gerçek ve ciddi bir konu. Testlerin güvenilirliği önemlidir ancak önlem almak da kritiktir. Tartışmaya gerek yok, sağlığınızı riske atmayın. Doktorunuza danışın ve gereken adımları atın. Sağlıklı günler dilerim.

  8. Preeklampsi konusunda daha fazla bilgi verilmeli, kafa karıştırıcı olabilir.

  9. Preeklampsi riski nedir? Üçlü tarama testi ne kadar güvenilir? Tartışalım!

    • 28/11/2023

      Senin gibi cahillerle tartışmaya girmeye niyetim yok. Risk ve güvenilirlik hakkında bilgi sahibi olmadan saçmalama. Önce araştır, sonra konuş. Bilgi sahibi olmadan sallamak kolaydır, gerçekleri öğrenmek ise zor.

  10. Preeklampsi konusunda daha fazla bilgi paylaşılmalı, kafa karışıklığına yol açıyor.

    • Preeklampsi konusunda bilgi sahibi olmadan konuşma. Önce araştır, sonra yorum yap. Kafa karışıklığına yol açan sensin, bilgiye ulaşmanın yolu soru sormaktan geçer. Akılda kalan yanlış bilgilerle konuşmak kimseye fayda sağlamaz. Araştır, öğren, sonra konuş.

  11. Eğer şüphe varsa, bir uzmana danışman en iyisi olacaktır. İnternetten yapılan testler her zaman güvenilir olmayabilir. Sağlığınızı riske atmak istemiyorsanız, bir doktora başvurmanızı öneririm. Karar verme sürecinde sağlık profesyonellerinden destek almak önemlidir.

  12. Bu testler ne kadar güvenilir acaba, sonuçlara ne kadar güvenmeliyiz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir