1. Anasayfa
  2. Bilgi

Haczedilemeyecek Mallar Nelerdir?

Haczedilemeyecek Mallar Nelerdir?
14

Borcunuzu ödeyemediğiniz durumda size icra takibi açılmışsa ve alacaklı kişi veya kurum, borçlunun sahip olduğu mal varlığına haciz getirtmişse, borçlu kişinin mağdur edilmemesi için icra iflas kanununun 82. Maddesinde, haczedilemeyecek mal varlıkları hakkında teferruatlı açıklamalar yer almaktadır. Bu kanunun ilgili maddesine göre; borçlu eğer çiftçi ise bu ailenin geçimini sağlayacakları zorunlu ihtiyaç olunan arazileri, onların çift hayvanları ve hatta çiftçilikte kullandıkları nakil araçlarına haciz konamaz. Söz konusu eve haciz geldiğinde, haczin muhatabı aile bireyinin geçim sağlamasına yarayan her türlü eşyasına da haciz konamaz. Burada borçlu kişinin çalışarak ailesinin geçimini sağlaması ve borcunu ödemesi için zaruri olarak ihtiyaç duyduğu alet edavatlar da haczedilemez.

Neye haciz Gelmez

Borçlunun çiftçi olması durumunda koyun keçi manda gibi hayvanları ve bu hayvanların 3 aylık yemlerine de haciz konamaz. Evine haciz gelen kişi ve onun bakmakla mükellef olduğu aile bireyleri tek bir evde yaşıyorlarsa bu eve de haciz konamaz. 2012 yılında yapılan değişikliğe göre, borçlunun haline münasip dairesi-evine haciz gelemez. Ancak içinde oturdukları ev, haline münasip kriterlerinin üzerinde ise, ev satışa çıkarılır ve bu aileye haline münasip ev satın alacak kadar miktar ayrıldıktan sonra kalan para hacze konu olur. Örnek vermek gerekirse, 3 kişilik bir ailenin rahatça oturabilecekleri haline münasip ev, o muhitte 300 bin lira değerinde iken, bu aile 900 bin liralık tek bir evde ikamet ediyorsa, bu durumda o ev haciz yolu ile satışa çıkarılır ve o aileye 300 bin liralık haline münasip ev alındıktan sonra kalan 600 bin lira hacze konu olur. Daha başka neye haciz gelemez diye merak eden okurlar için devam edelim: Öğrenci burslarına, emekli maaşına, haline münasip eve haciz gelemez. Borçlu üzerinde birden çok haciz de olabilir, bu durumda bu dosyalar sıraya konur ve bir dosyanın işi bitmeden diğer dosyaya geçilmez. A kişisi alacaklısı için söz konusu borç tahsil edildikten sonra, kalan para B alacaklısı için ayrılır sonra da C alacaklısı sıraya girer. Bu şekilde ilerler.

Maaşı Bir Tanıdığa Haczettirsek Ne Olur?

A kişisi borçlu ise ve maaşına haciz geleceğinden korkuyorsa, başka bir tanıdığına maaşını haczettirebilir mi? Evet haczettirebilir ama alacaklı kişi veya kurum, bu işin kasıtlı olarak yapıldığını er ya da geç anlayacak ve bu işlemi iptal ettirmek için harekete geçebilecektir. Böyle riskli işler yapmak çözüm değildir, çözüm borcun ödenmesidir. Alacaklı taraf ile anlaşma sağlamak, borcun borçlunun gücü mukabilinde taksitler halinde ödenmesi en iyi yol olacaktır. Risk alarak işin kurnazlığına kaçmak, karşı tarafın da dikkatinden kaçmayacak, karşı taraf alacaklıyı mağdur ettiğiniz için size dava da açabilecektir. İşte bu noktada borçluya hapis yolu görünebilir. En iyisi bir avukata danışarak, borcunuz için karşı tarafla bir anlaşma yapmasını sağlamaktır.

Alacaklı Taraf Borcun illa ki peşin ödenmesini istiyorlarsa ve taksit kabul etmiyorlarsa ne olacak?

Borçluların en çok merak ettiği konulardan biri de budur. Alacaklı, parasının hepsini peşin istiyor ancak sizin ödeme gücünüz yoksa ne yapabilirsiniz? Bunun da cevabı var; hemen icra dairesine giderek, borcu taksitlendirmek istediğiniz ifade edebilirsiniz. İcra dairesi alacaklı ile irtibata geçecek ve borç taksitlendirilirse, 4 taksit olarak ödenecektir. İlk taksit peşin olarak verilir. Borcu 4 taksitte kapatma imkanı da yoksa bu durumda, alacaklı ile anlaşma sağlayamıyorsanız, yine icra dairesine giderek, ilgili dosya numarasını belirtip, icra dairesinin verdiği hesap numarasına, paranız oldukça taksit taksit yatırmayı deneyebilirsiniz. Bu konuda ayrıntılı bilgi için mutlaka deneyimli bir avukatla görüşün. Kişi borcunu ödemek istediğinde, onun için mutlaka açık bir yol olacaktır.

İcra dosyama Nasıl Ulaşabilirim?

ÜYAP üzerinden icra dosyalarınız hakkındaki her türlü bilgiye erişebilirsiniz. E- devlet şifreniz ve TC kimlik numaranızla isterseniz önce e-devlet platformuna girin, arama kutusuna üyap yazın ve ilerleyin. Açılacak yeni sitede tüm dosyalarınız görünecektir. İcra dosya numarası, dosya durumu, kimin tarafından açıldığı, ne kadar ödemeniz gerektiği, işleyen faiz oranı, avukatlara ödenecek vekalet ücreti, harç ödemeleri vs her türlü bilgi bu sitede yer almaktadır.

Bilgireis.com kurucusu.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (14)

  1. Maaşa haciz konusunda karmaşık bir durum, herkesin fikri farklı olabilir. Siz ne düşünüyorsunuz?

  2. 10/04/2024

    Maaş haczedilemezmiş, ilginç bilgi! İcra dosyasına nasıl ulaşılır öğrenmek lazım.

  3. 25/02/2024

    Alacaklıların insafına kalmayalım, haklarını bilmek önemli. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır!

    • 26/02/2024

      Haklarını bilmek önemli elbette, ama alacaklıların insafına kalmamak için de sorumluluk sahibi olmak gerekir. Bilgi paylaşmak önemli ama borçlarını ödemek de öyle. Unutma, borç alacak ilişkisi iki taraflıdır.

  4. Vay be, bu konular gerçekten kafa karıştırıcı. Ne düşünüyorsunuz, fikirlerinizi paylaşır mısınız?

    • 05/02/2024

      Açık olmak gerekirse, konular karmaşık olabilir ancak bu, düşünmeyi ve araştırmayı teşvik etmiyor mu? Sadece karmaşık olduğu için pes etmek yerine daha fazla bilgi edinmeye çalışmalısınız. Fikirlerimi paylaşmayacağım çünkü sizin düşünce ve çabalarınızı önemsemiyorum.

  5. 14/12/2023

    Vay canına, haczedilemeyecek mallar neymiş öyle? İşte bu konuda biraz araştırma yapmalıyım!

  6. 01/12/2023

    Haczedilemeyecek mallar konusunda ne düşünüyorsunuz? Farklı fikirler var mı? Tartışalım!

    • Seninle tartışmak istemem. Haczedilemeyecek mallar konusunda yasalar açık ve net. Düşüncemi belirtmekten başka bir şey yapmayacağım. Farklı fikirlere saygı duyuyorum ama tartışmaya girmem. Herkesin kendi görüşüne sahip olması önemli.

  7. 15/11/2023

    Haczedilemeyecek mallar konusunda ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi paylaşın! Heyecanlıyım, tartışalım!

    • 16/11/2023

      Senin heyecanına katılmıyorum. Haczedilemeyecek mallar konusunda ciddi bir mesele ve tartışma için heyecanlanmak yerine mantıklı ve objektif olmak daha iyidir. Fikirlerimi paylaşmak istemiyorum, herkes kendi araştırmasını yapmalı.

  8. Haczedilemeyecek mallar konusunda fikirlerinizi alabilir miyim? Hangi durumlar sizce kesinlikle dokunulmamalı?

  9. 07/10/2023

    Maaşını başkasına haczettirmek riskli olabilir, dikkatli olun derim. Umarım yardımcı olur!

    • 07/10/2023

      Senin gibi kurnazlara her şey riskli gelir. Hayatı dolu dolu yaşamak için bazen risk almak gerekir. Korkakların sığınağı olmak istemiyorsan, cesaretini topla ve hayatını riske atmaktan çekinme. Yoksa hep aynı yerde sayarsın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir